Два споменика руским војницима реконструисана у Лавову

12-01-2015 12:10:51 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Sergey Subbotin/ vostok.rs |


Два споменика Меморијалног комплекса Брег славе била су реконструисана у Лавову у оквиру међународног пројекта Памћење Отаџбине, саопштила је прес-служба Руског војно-историјског удружења (РВИУ).

Обновљена је стела, постављена у знак сећања на борце пале у Првом светском рату, као и споменик на братској гробници совјетских војника у којој је сахрањен тенкиста Александар Марченко, који је подигао Црвену заставу изнад здања лавовске већнице и погинуо храбром смрћу 23. јула 1944. године. Име Александра Марченка је прво било унето на списак Почасних грађана Лавова, стоји у саопштењу.

То што је добротворни пројекат реализован на Брегу Славе у Лавову у тако сложеном периоду наишао на разумевање како званичних структура, тако и обичних грађана Русије и Украјине, показује да је сарадња у том правцу могућа, ако стране покрећу хуманитарни мотиви – цитира прес-служба РВИУ речи председника попечитељског савета Фонда Анатолија Лисицина.

Меморијал се нашао у незадовољавајућем стању због вандализма извршеног у разним периодима. Са неких споменика били су скинути и неповратно изгубљени елементи бронзаног декора. Реконструкцију је извршио Фонд Аналолија Лисицина уз финансијску подршку РВИУ. При томе, радове је извела Федерација скаута Галицијска Русија, стални партнер Фонда у Украјини. Фонд Анатолија Лисицина има велико искуство међународне сарадње у обнови ратних меморијала из Првог светског рата на територији Западне Украјине.

Брег Славе је једна од главних ратних некропоља Великог Отаџбинског рата не само у Украјини, већ и Источној Европи. Споменици који се налазе на територији меморијалног комплекса налазе се у националном списку објеката од историјско-културне важности Украјине и тренутно су део јединственог меморијалног музеја Личаковско гробље.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут