Боинг Малезијских авиолинија био је оборен грешком?

12-01-2015 07:27:21 | | Глас Русије, фото: AP/Sergei Grits/ vostok.rs |


На небу изнад Украјине покушали су да оборе авион председника Русије Владимира Путина. Али помешали су авионе и напали Боинг-777 Малезијских авиолинија. Таква верзија узрока трагедије лета МН-17 већ је разматрана у руским медијима. А сада поново је постала предмет најбурнијих спорова у индијском медијском простору.

Авион руског председника и малезијски Боинг личе по величини и силуету. Ипак ова верзија одговара реалним догађајима не више него шпекулација, говори војни новинар, пуковник у пензији Виктор Баранец.

- Најважнији авион Русије врло добро чува руско ратно ваздухопловство за време лета маршрутом и тим пре изнад региона где се фактички води рат. То је коспиролошка верзија, која придаје трагедији некакав фантастични и детективски карактер. Свим заинтересованим у истрази добро је познато да је тог дана председнички авион летео врло далеко од места трагедије и налазио се под сигурним обезбеђењем руских ловаца.

Новинари су разматрали неколико верзија узрока трагедије малезијског Боинга. Ипак то да су путнички авион оборили, погрешно помисливши да је то авион председника Русије, испод сваке је критике, истиче војни коментатор руске новинске агенције ТАСС, пуковник у пензији Витор Литовкин.

- Постоји варијанта о којој говоре руски војници. Боинг је оборио украјински авион Су-25 који је пролетео у то време у области у којој се налазио авион. Руски војници имају документа и необориве доказе те чињенице. Ако је Боинг оборио украјински авион, то значи намерну провокацију. Ако је био оборен са земље ракетом, то је могло да се деси грешком. А када авион обори Боинг то је намерно убиство. Није искључено да су Боинг тежили да оборе тако да он падне на територију Русије. И тада би сва одговорност за трагедију била положена на Русију. Ипак данас је јасно да ни Русија, ни устаници самопроглашених република на југоистоку Украјине немају са падом боинга никакве везе.

Истрагом узрока пада авиона Малезијских авиолинија води Јединствени оперативни тим. У његов састав улазе представници Холандије, Белгије, Аустралије и Украјине. Малезију, којој припада срушени Боинг, у састав комисије нису укључили. Власти Холандије такође су одбиле да предају истрагу УН и објавиле информацију о току истраге тајном. Остаје само да се нагађа које инфорамције и закључке покушавају да сакрију западни истражитељи.

Наталија Антакољска,

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут