Нова забава кинеских скоројевића: курсеви бонтона

12-01-2015 09:21:09 | | Глас Русије, фото: Fotolia/Creativa/ vostok.rs |


Кинеске власти одавно покушавају да науче своје грађане цивилизованом понашању у земљи и ван њених граница. За оне који се не задовољавају примитивном азбуком свакодневне културе организују се специјални курсеви бонтона. Највећа потражња за њима влада међу богатим Кинезима.

Једна од главних васпитних кампања је започета уочи Олимпијаде-2008. Тада су обичне Кинезе одвикавали од пљувања по улицама. Ова навика није условљена само лошим манирима, већ и сувим ваздухом на северу Кине. За странце је она била културно неприхватљива, као и покушаји Кинеза да прођу преко реда. Уочи ЕКСПО-2010 у Шангају су локалним становницима објаснили да је непристојно носити пиџаму напољу. После низа непријатних инцидената с испадима кинеских туриста у иностранству (попут натписа који је кинески пубертетлија оставио на египатској пирамиди) власти су се прихватиле објашњавања пристојног понашања у иностранству.

Блиц-обука лепим манирима је предузета уочи недавног самита земаља Пацифичког обруча којима је Пекинг био домаћин. Престоничке власти су молиле путнике у јавном превозу да се уздрже од уобичајене праксе гурања приликом уласка у аутобусе и метро. Најкултурнијим путницима су чак обећане награде у виду 70 јуана за месечну маркицу.

Али онима који се не возе јавним превозом и не носе пиџаму, већ одећу водећих европских дизајнера потребно је нешто више од азбуке културног понашања. За њих у Кини раде чиставе школе бонтона. „Раније су кинески богаташи куповали робу луксузне категорије како би истакли свој статус. Сад се жижа променила и то је постало стицање знања као начина за издвајање из гомиле,“ – истакао је у интервјуу за CNN Џејмс Хеберт, управник британске компаниje Seatton, који предаје бонтон и културно понашање . (James Hebbert).

Курсеви које британска компанија нуди кинеским скоројевићима деле се на неколико категорија. Док једни клијенти треба да знају да се пристојно понашају за столом, другима су потребни часови дрес-кода, на којима им британски познаваоци бонтона говоре о томе како се правилно везује кравата и на које манифестације треба ићи у оделима. Кинеским бизнисменима који често путују у иностранство су на услузи – часови пословног бонтона. Полазницима се на курсевима предаје како треба да се рукују, да остварују визуелни контакт и које су тананости преговарања. На појединачан захтев сваког клијента могу му се држати предавања о правилима понашања и дрес-кода на световним манифестацијама као што су коњске трке, регате или такмичења у крикету.

Пошто све већи број имућних Кинеза шаље децу на школовање у иностранство, многе западне школе бонтона стављају акценат на омладину. За децу богатих Кинеза је, између осталог, специјализована и лондонска школа Debretts. Она помаже кинеским студентима да се пријатно осећају на западним факултетима. Школа је ове године отворила одељења у Хонгконгу и Шангају, где младе Кинезе уче префињеним манирима за столом и понашњу за време разговора. Цена курсева варира од $735 до 850.

Кина већ сад заузима друго место на свету по броју милијардера и милионера. По подацима Boston Consulting Group прошле године је у земљи било 2,4 милиона породица с приходима од преко милион долара. И њихов број ће само расти: по прогнози Knight Frank, у Кини ће до 2023. године бити преко 14 хиљада супер-богаташа – људи с приходом од преко $30 милиона. Није чудо што висока цена различитих курсева који помажу људима да се „држе на нивоу“ збуњује само малобројне.

Наталија Портјакова,