Пушков упозорио Вашингтон да је поводом Украјине могуће све осим нуклеарног рата

11-01-2015 10:16:12 | | fakti.org/ vostok.rs |


Шеф спољнополитичког комитета руског парламента Алексеј Пушков упозорио је САД: да „може доћи до свега” – ако Вашингтон и Пентагон почну да наоружавају Украјину и у томе оду предалеко.

Пушков је прецизирао шта мисли под „до свега”,а шта под „предалеко”. Јер, истовремено је подвукао:

„Сједињене Државе подржавају партију рата у Кијеву и сву своју финансијску помоћ Украјини усмеравају у јачање њених оружаних снага. САД, осим тога, на све начине сигнализирају Кијев у да од њега очекују одлучна дејства. Још су на чело украјинске владе поставиле Арсенија Јацењука општепризнатог поборника партије рата. Ако Сједињене Државе започну да Украјини директно испоручују наоружање – тада је заиста све могуће. Међутим, не верујем у могућност нуклеарног рата. Уверен сам да је та опасност остала у прошлости”.

Пушков се „обратио Америци” поводом упозорења првог и последњег председника СССР, Михаила Горбачова, да би нови велики рат у Европи неизбежно прерастао у нуклеарни.

Пушков се, иначе, „обратио” и генералном секретару НАТО, Јенсу Столтенбергу, предочивши му да „не стоји добро са појмовима” јер Русију чак назива „савезником” у борби са тероризмом, то претњом.

Поручио му је да се определи: да ли је Русија савезник или претња, па додао да је Столтенбергова теза о „руској претњи Европи стопроцентно лажна”.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут