„ Левијатан“ Звјагинцева је номинован за британску награду BAFTA

10-01-2015 04:45:09 | | Глас Русије, фото: «КиноПоиск.Ru»/ vostok.rs |


Филм „Левијатан“ руског режисера Андреја Звјагинцева је номинован за престижну британску награду BAFTA, сопштава прес-служба филма.

Добитник награде на Канском фестивалу „Левијатан“ је већ добио неколико награда на европским филмским фестивалима, између осталог, Гран-при 58. Лондонског филмског фестивала, Гран-при фестивала у Минхену и главну награду филмског фестивала на србском Палићу. Руски „Левијатан“ је номинован за „Оскара“ у категорији „Најбољи филм на страном језику“.

„Филм „Левијатан“ режисера Андреја Звјагинцева и продуцената Александра Родњанског и Сергеја Мељкумова је ушао међу пет кандидата за награду Британске академијс филмске и телевизијске уметности BAFTA,“ – каже се у саопштењу. Такође, међу кандидате за награду у категорији „најбољи филм који није на енглеском језику“ ушли су: „Два дана, једна ноћ“ браће Жан-Пјера и Лука Дарденија, „Ида“ Павела Павликовског, „Депонија“ Стивена Долдрија и „Ланчбокс“ Ритеша Батре.

Церемонија уручивања награде BAFTA ће по традицији бити одржана у Краљевској кући опере у Лондону ( London ’ s Royal Opera House ) 8. фебруара 2015. године.

Служба за штампу подсећа да је „Левијатан“ такође номинован за америчку награду „Златни глобус“, за коју ће се церемонија уручивања награда одржати већ 11. јануара.

Светска премијера филма „Левијатан“ је одржана у главном такмичарском програму 67. Канског међународног филмског фетивала где је филм добио награду „За најбољи сценарио“.