Лазански: Циљ терориста је да се нађу у првим минутима телевизијског дневника и на насловним страницама свих листова

09-01-2015 10:00:39 | | Глас Русије, фото: © REUTERS/Jacky Naegelen/ vostok.rs |


Читаву Европу је потресла терористичка акција која се десила у Паризу 7. јануара. Чланови једне исламске групације су отворили ватру из аутомата Калашњиков на редакцију француског листа "Charli Hebdo", који је познат по сатиричним чланцима око ислама. Убијено је неколико новинара. Коментар војнополитичког аналитичара Мирослава Лазанског.

- Ја то повезујем са диверзификацијом удара Ал-Каиде и исламских терориста на циљеве. То је некад било са авионима, па се некад претворило у нападе на возове у Шпанији, па напад на метро у Лондону. Били су разни покушаји. Дакле, они су се сад једноставно распршили колико "Исламска Држава", толико и одређене челије Ал-Каиде и траже различите начине и различите циљеве који би били што громогласнији. Кад нападате неку робну кућу и направите тамо терористичке акције то нема такав одјек у медијима, као кад убијете 12 новинара или чланова редакције. То је одмах тема број један у свим светским медијима. Циљ терориста је да буду у првим минутима сваког телевизијског дневника и на насловним страницама свих листова. Овај злочин у Паризу ће бити главна тема следећих неколико дана. Друго је, да терористи не могу сада да ударе против неких строго чувених циљева који би били по својим ефектима ужасни, као рецимо напад на нуклеарну централу, неку луку или неки војни објекат. Они се чувају. Али редакцију нико не чува. И то је најлепше напасти. А пошто је лист и раније објављивао сатиричне чланке око исламске вере. они су се још раније замерили и били су на неки начин одређени као циљ.

Има још један моменат. После Нове године пажња свих безбедносних структура у Европи помало је попустила, јер пажња се обично фокусира за Нову годину и уочи ње. Кад прође Нова година, после тога све безбедносне службе помало одахну. И они су тачно то темпирали и ударили. Нажалост, ми смо сведоци да ду на крају 2014. године земље ЕУ заузеле врло ригидан став према Русији. И то може имати своје последице и по питању тероризма. Европа не може да буде изолована од свега што се дешава на Блиском Истоку. А опет, понављам, без сарадње свих европских држава то неће лако ићи.

Григориј Соколов,


КАТЕГОРИЈЕ