У РФ нису пустили 200 тона поврћа из Белорусије и путер из Украјине

06-01-2015 04:37:56 | | Глас Русије, фото: AP/Vitalie Plotnic/ vostok.rs |


Управа за ветеринарски и фитосанитарни надзор РФ вратила је за два дана Белорусији више од 200 тона поврћа и воћа, увезеног у РФ уз прекршаје, док из Украјине није пустила 45 тона путера, саопштава управа ресора за Брајнску у Смоленску област.

Јуче на аутопуту М1 Москва-Минск у Смоленској области на контролном пункту Красна горка био заустављен је увоз око 190 тона продукције. Више од 90 тона пољских и молдавских јабука се превозило уз кршење утврђених правила транзита. Преко 70 тона воћа и поврћа праћено је нетачним документима издатим у Белорусији, стоји у саопштењу.

Између осталог, било је утврђено да реекспортни фитосанитрани сертификати издати у Белорусији не одговарају копијама фитосанитарних докумената земље произвођача продукције. Још око 20 тона јабука из Србије је превожено без неопходних ознака фитосанитарних инспектора из Белорусије, који гарантују безбедност испоруке.

У понедељак на истом пункту Красна горка Управа за ветеринарски и фитосанитарни надзор РФ није пропустила из Белорусије више од 20 тона воћа и поврћа које су покшавали да увезу без пратећих докумената и уз неправилно испуњен реекспортни фитосанитарни сертификат.

Поред тога, 2. јануара инспектори горе наведене управе забранили су транзит из Пољске у Казахстан 19 тона јабука.

У Брајнској области на железничком пункту Брјанск-Љговски није пропуштено у РФ 45 тона путера украјинске производње. Терет је био намењен Казахстану. За време фитосанитарне контроле испоставило се да датум производње, наведен у пратећим документима, не одговара датуму указаном на паковању, а ветеринарски сертификат није потврдио да је извршена ветеринарско-санитарна експертиза робе.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут