„Уништавање кулака“ на украјински начин

05-01-2015 12:39:54 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Alexandr Maksimenko/ vostok. |


Пре само годину дана „напредни“ део Украјине свето је веровао у европске вредности. Земљом је управљао „тиранин“ кога је требало хитно забацити, зато што без тога није било могуће напредовати.

А негде у иностранству Европом су текли мед и млеко – предивни као загробни живот праведника. То што је „тиранин“ био изабран сасвим законито, демократска „авангарда“ се потрудила да игнорише. То што је свако могао да га критикује у телевизијском програму најпопуларнијих вечерњих емисија у најсмелијим изразима, није се сматрало слободом говора. Опозиција је тврдила да земљом управља „банда“ и исто је писала на оградама.

Мајдан који скаче није хтео да види ни чврсту гривну, ни најјефтинији у Европи јавни превоз, ни један од хуманих социјалних пакета, чак ни укидање обавезног служења војног рока. Пензије су увећаване у складу са инфлацијом. Исплате за рађање детета су расле. Просечна плата је била око 440 долара, уз цене три пута мање од московских. И све то, како је тврдила опозиција, било је врло лоше. Зато што постоји „тиранин“. Два пута осуђиван. И Јулију је стрпао у затвор.

Сада је „тиранин" свргнут, и у ноћи између недеље и понедељка после десетосатне седнице (како тврде присутни новинари, још и у пијаном стању – многи посланици су за то време стигли да да потегну) био је усвојен државни буџет. Коначно заиста „европски“.

Ветеране Великог Отаџбинског рата и жртве нацизма (колико их је преживело до данас?) лишили су бесплатног превоза у јавном саобраћају. Од сада у трамвају бесплатно могу да се возе само жртве „политичих репресија“ Јануковичевог режима, тачније „хероји“ Мајдана.

Пензије су замрзнуте. Доплате наставницима за проверу свески су смањене. Порез за куповину валуте које у мењачницама све једно нема, увећан је да 0,5% до 2%. Сви станови у граду изнад 60 метара квадратних и све куће у селу преко 150 квадратних метара опорезоване су порезом на некретнине.

Поред тога, од Нове године треба да ступи на снагу давно обећана Европи забрана продаје намирница произведених на сеоским имањима – од сланине до млека и сира. Постало је коначно јасно да је прави циљ нове владе да завуче руку у сваку сламарицу. Хтели су европеизацију – добили су „уништавање кулака“ у свој бриселској лепоти. Са префиксом „евро“ који милује уши. И никакав безвизни режим! Напротив, пооштравање оног што постоји. Како се грађани на брзу руку европеизоване земље не би разбежали у страну Запада. То о томе колико коштају илузије. И профит од свргавања „тираније“. Ако је руском дрштву мало својих лекција добијених после „мајдана“ 1991. године испред Беле куће у Москви, оно треба да узме у обзир свеже украјинско искуство стицања европских вредности. Да се не заглиби у некакав нови Болотни трг. Зна се: што је на Руса добро, за Немца је смрт. Али исправно је и супротно.

Олег Бузина,

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут