Чешки експерт: Очекује нас турбулентна година, али Русија ће превладати незгоде

05-01-2015 12:01:55 | | Глас Русије, фото: radio.cz/Лорета Вашкова/ vostok.rs |


Необично анкетирање спровела је пред Божић компанија СЕ MoneyBank, саопштава Радио Праг. Социолози су одлучили да утврде шта највише нервира Чехе у дане пред празник. И утврдили су необичне ствари. Испоставило се да негодовање чешког становништва изазива буквално све: и новгодишњи украси на улицама, и то што поред тржних центара нема паркинга, а у самим продавнициама певају божићне песме.

А 50% чешких грађана се уротило против Санта Клауса, не желећи да га призна за Деда Мраза. Не треба бити психолог да би се схватило: оваква расположења су резултат опште узнемирености с којом Чешка ступа у 2015. годину. Заиста, шта сви треба да очекујемо од ове године? Како ће се развијати односи Русије и Европе? Да ли ће попустити украјинска криза? Да ли ће у свету бити више безбедности, или напротив, скочиће напетост?

Прогнозу смо затражили од доајена чешког новинарства, међународног коментатора Јана Петранека. А он је одтоворио поетским редовима: Четврти дан горе станице, гори под ногама донско тле. Не клоните духом, поручник Голицин. Корнет Олболенски, сипајте вино…

Господин Петранек је признао да му ова песма из доба Грађанског рата у Русији из прошлог века све време пада на памет када он размишља о ономе што се деђава у Доњецку и Луганску…

- Сасвим је очигледно да ће се рат у Донбасу наставити. Украјина ће и даље крварити, зато што су олигарси Порошенка тако покрали земљи како нису сањале ни руске, ни чешке вреће новца. Оружани конфликт се претвара у оно што се у генералштабима свих земаља назива рат друге свећине. За његов наставак су заинтересоване разне снаге. Ако се говори о Украјини, то су и поједини олигарси попут Коломојског, који зарађују на рату новац, утицај. У Новој години Украјина ће постати језгро унутарполитичке борбе у САД. Америка ће јачати подршку Петру Порошенку. Највише ауторитета ће стећи конзервативци, присталице популаризације универзалних вредности у свету, америчких идеала. Крајње је важно ко ће постати наредни домаћин Беле куће – Хилари Клинтон или неко други. Мислим да предстоји жестока предизборна борба, већ данас републиканци говоре о крају демократије у Америци. Једном речи, све нас очекује турбулентни период, зато што ће на ЕУ, Чешку између осталог, утицати прекоокеанске буре. Бићемо приморани да се одредимо у свом односу према САД. А такође да схватимо: ако је тамо крај демократије, како код нас самих стоје ствари са изграђеним политичким системом? Сматрам да Европа на демократском пољу очигледно губи, што ће се негативно одразити на рзвој украјинске кризе. Како конкретно? Остаје само да се нагађа.

Да ли ће ослабити напетост у односима Русије и Европе 2015. године, може ли да се рачуна на нормализацију линијом Исток-Запад?

- САД покушавају да супроставе Русији своју Европу. У своју игру укључили су у првом реду Немце. У ствари, покренут је трећи светски рат – трговински, хуманитарни. Он се води без правила… Биће ми веома драго ако се конфронтација између Европе и Русије заврши мирно. Али госпођа Меркел која представља ЕУ треба да се сети да је њена сународница, принцеза Софија Фредерика Августа Ангалт-Цербстска, руска царица Јекатерина Друга, 1783. године освојила Крим за Русију, да је Крим руска територија. Да, неколико пута га је губила. Хитлер је сањао да полуострво насели Немцима. Није успело. Украјинац Никита Хрушчов је поклонио Украјини ову руску територију. Данас је тријумфовала историјска правда. А ми упорно за то бичујемо Русију. Али још је Масарик упозоравао: никакву суепрсилу не можете бескрајно хладно вређати. То се неће добро завршити.

Многи на Западу предвиђају праву економску и политичку кризу у Русији 2015. године. Какво је ваше мишљење?

- Мислим да ће Русија, као што се увек дешавало у историји, успети да превлада незгоде. Она ће превладати и економску кризу, и снажни притисак Запада. Некада се Медлин Олбрајт жалила што је Русији припало превише природних богатстава, да Сибир не треба да припада само њој. Преседник Путин је успео да пресече сличне контемплације. Да, некоме се то не допада, али чињеница остаје чињеница: Русија је крајње важна за ЕУ, као земља са огромном перспективом поступног развоја. Моја новогодишња жеља Русима је да што пре унапреде пољопривреду. Сматрам да управо од ње започеће толико потребне Русији инфраструктурне економске реформе.

Гајане Ханова,

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут


КАТЕГОРИЈЕ