F-16 „ратни соко“ опет има велике проблеме

01-01-2015 11:35:36 | | Глас Русије, фото: AP/Charles J. Hanley/ vostok.rs |


„Докази јасно показују да ИД није оборила овај авион, како тврди ова терористичка оргнизација“- изјавио је командант Централне команде САД генерал Лојд Остин поводом пада ловца F-16 у Сирији 24.децембра. Овај је авион припадао ваздухопловним снагама јорданске армије.

У изјави Остина, ипак нису објашњени разлози пада овог авиона. И то не чуди. Амерички војници изјавили су много пута да F-16 остаје „најбезбеднији многонаменски ловац у историји војног ваздухопловства САД“.

Да ли је то заиста тако? Последњих месеци „ратни соко“ (званични назив овог авиона је Fighting Falcon) почео је забрињавајуће често да пада. 30. новембра у Јордану, одмах после узлетања, при покушају принудног слетања авион се срушио, а пилот је погинуо. 1. децембра око јућних обала Крита „због механичке грешке“ пао је F-16 грчких ваздухопловних снага. Истог дана на северу Турске исту је судбину доживео F-16 у саставу ваздухопловних снага те земље. У новембру је у Мексички залив пао амерички F-16.

Тешко да се ово може назвати случајношћу. У чему је онда проблем? Присталице F-16 тврде да високи степен дефеката није у вези са компонентама авиона, већ са условима током обављања лета. Критичари сматрају да авион који има погон само на један мотор, искључује шансе да опстане при његовом отказивању. Управо после серије хаварија због проблема са мотором још 2000. године, нико као сенатор Џон Меккејн није тражио додатно издвајање милиона долара да би се спровела његова модернизација. И на крају крајева, било је усвојено решење из 2005.године да америчке војно-ваздухоплоне снаге престану да купују овај тип авиона и уместо тога да пређу на ловац-бомбардер нове, пете генерације F-35. Истина, и са једним мотором добро су видљиви и на руским радарима. Од куповине 60 таквих авиона одустала је Јужна Кореја.

Али, F-16 је још увек популаран, релативно је јефтин и универзалан. Он чини главни летачки корпус 25 држава света и очигледно планирају да га још дуго производе и извозе. Ипак, сада многи купци радије улажу новац у нове авионе. 24 авиона F-16 купио је Мароко и у пробне борбене летове упутио је почетком децембра 4 летелице у рат са Исламском Државом.

И у Ираку су планирали да пред крај 2015.године пређу са совјетских и француских авиона, који су чинили ударну силу војноваздухопловних снага при власти Садама Хусеина. Прва испорука је требало да буде обављена у септембру 2014. године. До ње није дошло. Ирачки пилоти и даље радо лете на руским Су-25. Ирачке власти спремају се да се обрате међународним судовима како би тражили назад новац за авионе.

САД објашњавају задржавање испоруке безбедносном ситуацијом око ирачке авиобазе Балад. Али, пуковник Стивен Ворен, задужен за односе са јавношћу у новембру је изјавио да ће испорука ипак бити, као и да ће ирачки пилоти проћи и обуку од јануара.

САД такође обећавају и техничку подршку. Ипак, питање је зашто ће бити испоручено само осам авиона? Могуће је да се „ратни соколи“ плаше да ће проћи као и њихова браћа, обзиром на велики број падова у последње време.

Вадим Ферсович,