Песимисти предвиђају 15 нових војних конфликата

05-01-2015 12:20:37 | | Глас Русије, фото: AP/Abbas Atilay/ vostok.rs |


У свету постоји ризик од појаве нових кризних жаришта. Агенција Блумберг објавила је своју песимистичку прогнозу конфликата за 2015. годину. Тамо су се нашле и балтичке земље. Међу првим кандидатима за развој конфликата су земље Блиског Истока – Сирија, Иран и Израел. Конфликти могу да започну и у Нигерији, која је на ивици краха због ниских цена нафте, а радикалне групације јачају.

Све то постоји у прегледу под ироничним насловом"Светски водич песмисте за 2015. годину". Ослањајући се на анкетирање експерата о спољној политици, војсци и економији, информациона агенција је навела места где ће ускоро бити врло лоше. Укупно, сматра Блумберг, на планети постоји 15 места са најнапетијом ситуацијом. Јасно је да је ризика у једним местима мање, него у другим. Агенција предвиђа конфликт чак и у Азији. Између Кине и Јапана. У целини, потпуна васионска апокалипса. Истина, други експерти нису се озбиљно заинтересовали за водич песимисте. Према њиховом миђљдењу, од тих 15 варијанти може да се оствари максимално три. Наравно, главно кризно жариште је Срија и околни региони. Према мишљењу Блумберга, рат из Сирије прећи ће у Либан, Ирску, Турску и ван њених граница за Исламском државном, а режим Башара Асада може да победи последње остатке опозиције. Експерти очекују и зближавање талибана у планинским пуштунским регионима Авганистана и Пакистана са припадницима Исламске државе. На списку главних фигураната је и већ кризно жариште – Украјина. Песимисти агенције су уверени да ће се конфликт наставити, као и притисак на Москву. Други експерти предвиђају украјински сценарио читавој Источној Европи. После читања извода из Водича песимисте нешто се не слаже. Из неког разлога, конфликти ће бити свуда, осим у Америци. Парадоксално, али Блумберг изгледа да сматра да је то једино место повољно за живот на планети наредне године. Или код куће није згодно прљати, тим пре усијавати атмосферу за Американце који су и тако потресени Фергусоном. А политиколози већ оптужују саму агенцију за лобирање интереса финансиста. Наводно, они директно указују на ком конфликту ће моћи да се заради наредне године, куда да се улаже и чији режим је једноставније и јефтиније променити.

Недостаје такође реалности и одговора: шта да се ради са свих тих 15 кризних жаришта? Водич оптимисте, нажалост, Блумберг не објављује. Значи, добрих вести и прекида ватре у актуалним кризним жариштима неће бити. Вероватно таквих планова за сада нема у САД, или оптимисте у Блумбергу једноставно не држе због недовољне тражености.

Татјана Голованова,