Кијев треба да схвати да не сме да ступа у НАТО због увреде

05-01-2015 01:15:09 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Alexandr Maksimenko/ vostok. |


Рада је усвојила нацрт закона о укидању ванблоковског статуса Украјине. Политиколог Александар Коњков је убеђен да је то политички гест, усмерен на заоштравање односа са РФ. Али чак и са усвајањем овог закона, Кијев је још далеко од ступања у НАТО.

Нацрт закона "О уношењу измена у неке законе Украјине поводом одустајања Украјине од реализације ванблковске политике" дао је на разматрање Врховној ради председник Петар Порошенко 18. децембра. На заседању Врховне раде 23. децембра нацрт закона су подржала 303 парламентарца уз потребни минимум од 226 гласова.

Претпоставља се да ће закон ступити на снагу од дана његовог објављивања у званичном листу.

Ванблоковски статус Украјине земља је потврдила 2010. године. И одустајање од тог статуса ће дати украјинским властима могућност да започну преговоре о ступању у НАТО.

- Тема НАТО више пута је покретана за протеклу годину у украјинском геополитичком простору. Али у већој мери она није излазила ван оквира политичких шпекулација. Различите странке, користећи два циклуса предизборних кампања одржаних ове године, искористиле су ову тему за скупљање политичких поена, за надувавање хистерије и за стимулисање одређене политичке конфликтности у друштву, рекао је у етру радија Спутњик политиколог Александара Коњков.

Према његовим мишљењу, одлука о укидању ванблоковског статуса Украјине у многоме је усмерена на заоштравање руско-украјинских односа.

- Овде постоји низ нијанси. Једна је ствар укидање ванблоковског статуса, а друга изјава о кретању непосредно у страну НАТО-а. Сматрам да је то пре политички маневар, који треба много јаче да заоштри руско-украјинске односе, сматра политиколог.

При томе, како истиче Александар Коњков, за ступање у НАТО Кијев мора да реши главни проблем – територијални конфликт на југоистоку земље.

НАТО је прилично велика војно-политичка организација и ступање у њу није једноставна процедура. Тиме се не сме бавити просто због увређености, због некаквих емоционалних расположења. Тачније, то није просто лупање посуђа. Тамо треба поштовати одређне захтеве, од којих је главни то што у НАТО не примају земље са територијалним конфликтима, рекао је политиколог.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут