Михаил Горбачов: „Америку треба зауставити. Пријатељски зауставити“ - први део

05-01-2015 11:02:10 | | Глас Русије, фото: AP/Alexander Zemlianichenko/ vostok.rs |


Први председник СССР Михаил Горбачов је дао интервју водитељки телевизијског канала Russia Today Софико Шеварнадзе, оценио је садашњу ситуацију у свету и рекао нешто о кретању НАТО ка истоку, антируским санкцијама и Криму. (Објављује се у скраћеном облику)

Недавно сте рекли да су страсти толико ужарене да некоме могу попустити нерви. Коме?

- Мислим да се људи сад заиста веома секирају и да примају блиско к срцу све што им се дешава. Новинари такође у многоме претерују, дижу тензију. То се не сме радити. То ни у ком случају није позив за ограничавање гласности и слободи говора. Напротив. Све треба говорити, али истину – поштено и разумно.

У свом чланку сте написали да треба основати Савет безбедности за Европу. Али, већ имамо ОЕБС. Да ли то значи да је ОЕБС данас бесмислена организација?

- Не бих рекао „бесмислена“. ОЕБС ипак нешто ради. Сад се мувају по Украјини, њихови посматрачи гледају и тако даље.

Међутим, ради се о нечем другом. Јер, о каквој безбедности смо разговарали с Американцима и с Европљанима? Од Бреста до Ванкувера. Притом се имало у виду да ће она обухватити европске земље плус Канаду и Америку. То би била колосална идеја оваплоћена у институције. И требало би дати највећа права овом органу како би могао свакога да заустави и да се у било којој фази умеша у процес, уколико он поприми опасан карактер.

Треба се опет томе вратити. Треба градити јединствену Европу, европски дом. А ми смо у европском дому, а неко се с нама расправља.


Кад су вођени преговори о уједињењу Немачке државни секретар САД је рекао да НАТО ни за инч неће ићи источно од Немачке. Ови разговори нису преточени у документа, никога ни на шта нису обавезали. Сад је, кад су узавреле страсти, још мање могуће договорити се о сличним стварима у вези с Украјином. Да ли то значи да се НАТО неће зауставити док се не приближи руским границама?

Америка иде овамо. Посматрајући Америку и Русија са своје стране чини кораке, који понекад нису потребни. Ето, тако се све то развија.

Јер, Американци су већ свуда. Час постављају противракетну одбрану у свим градовима, смештају је на дуж свих граница, час отварају војне базе.

Ових дана сам давао интервју за лист TheTime. Кажем им: „Не могу да вас схватим. Још вас је Ајзенхауер упозорио на то чега треба да се пазите. Опасност се крије у војно-индустријском комплексу. НАТО се већ меша у све, није му довољан простор који има. Шта се дешава код вас? Америка сад не може без развоја војно-индустријског комплекса, без ширења трговине оружјем, без повећања трошкова рата. Да ли то значи да не можете без тога?“

Одговарају: „Да. Изгледа да је тако.“

Кажем: „Онда је то болесно друштво. Треба га лечити.“


Зашто је НАТО наставља кретање ка истоку по Вашем мишљењу?

- Таква је њихова политичка култура. И војна. Џон Кенеди, човек који је имао карипско искуство, рекао је: „Слушајте, хајде да не демонизујемо Русе. Они су исти као ми. Желе да гаје децу, да живе у миру, да се радују и тако даље.“

Која је друга ствар коју је Џон Кенеди говорио? „Ако мислите да је свет будућности PaxAmericana, грешите. Или ће свет бити за све или га неће бити.“ Апсолутно тачно. Оштро, строго, али је онако како јесте.

А сад је почело од тога да су Американци почели да се истичу... Завршио се хладни рат, заједно смо га окончали и то је заједничка победа свих народа. А Американци кажу: „Како то? Ми смо победили, ми смо однели победу у хладном рату. Ми.“

Ма нека вас ђаво носи, уживајте ако желите то да кажете. Али из тога проистиче да ако су Американци победили, долазе до закључка: „Ми ништа не треба да мењамо. Победили смо, свет је под нашим ногама. Зашто нешто да мењамо? Ми водимо исправну политику.“ И последња ствар јесте то да су почели да предлажу стварање нове... надимперије, суперимперије. Америка жели да управља свима.

Толико смо снаге својевремено уложили, толико смо ресурса потрошили. Напокон смо дошли до мира, почели смо да се крећемо... и шта, зар је све било узалуд?

Људи могу да се договоре ако се појави вера, међусобно поверење. Поверење је постојало и имали смо успеха. А онда је дошла ова империја. Американци су залутали. Сви покушаји да се створи једнострани, једнополни свет су глупост, бунило.


Ви сте добитник Нобелове награде за мир. И Барак Обама је добитник Нобелове награде за мир. Како се односите према томе што је он Ваш колега, да тако кажемо, човек из истог клуба?

- За њега је то био на неки начин аванс – такве ствари се такође дешавају у политици. Једном сам држао предавање у Сент-Луису. Кад сам завршио један момак је устао и упитао: „Господине председниче, шта можете да посаветујете нама, Американцима? Видите да код нас ствари стоје лоше. И у Америци је све горе.“ Кажем: „Знате, то је нешто ново. До сад је свима нама Америка делила савете. Јер, нико је није ни питао, а она је саветовала. Не, ја вам нећу давати савете. Ви, Американци, поседујете све што вам је потребно да се сами разаберете и одлучите.“

Устаје други и каже: „Желим да подржим свог колегу. Ипак нам реците. Ви сте прошли кроз све то. Шта ми треба да чинимо?“ Кажем: „Па добро, нећу вам дати распоред, ни јеловник. Једноставно, мислим да је Америци потребна своја перестројка“. Ових 10 или 15 хиљада људи који су се налазили у сали устали су и почели да аплаудирају стојећи.

У интервјуу сте такође рекли да се САД понашају као светски жандарм. И сматрају да само оне могу да заштите свет. А ко је њихов непријатељ? Од кога се бране?

- Мислим да немају од кога да се бране, то је измишљена ствар. Непријатељ им је потребан како би се опет вратили старој политици притиска и командовања. Никако не могу без тога. Зато Америку треба зауставити. Зауставити пријатељски, зауставити партнерски.

Мислим да треба да будемо реалисти. Америка представља феномен на који људи у свету морају обратити пажњу, и она има одређена права на то, да каже одмерене речи и да доноси одлуке у интересу целог света, али вођство данас може бити само партнерско, колективно.


КАТЕГОРИЈЕ