Криза одузела Украјини независност

05-01-2015 08:06:21 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Eugene Kotenko/ vostok.rs |


Украјина је престала да буде самостални субјект међународних односа. О њеној судбини ће се одлучивати не у Кијеву, већ у Вашингтону и Бриселу.

То је смисао изјаве премијера Јацењука . Одлуку о пружању спасилачке финансијске помоћи Украјини ће усвајати САД, ММФ и ЕУ, - признао је он.

Европској Унији је досадило лоповско политиканство Кијева, те је она почела да тражи не само јавне демонстрације лојалности, већ и реалне акције за излазак земље из кризе. Пред микрофоном је заменик директора Института народно-привредног прогнозирања РАН Александар Широв.

- Ситуација је безизлазна. Сви су свесни да украјинске власти немају више никакве битне ресурсе. У принципу, одржавање финансијско-економске стабилности Украјине је проблем спољног финансирања.

Западни експерти процењују неопходан износ од 15 милијарди долара. И то, овај је новац неопходан Кијеву наредних недеља. У другом случају прети му дефолт.

Међутим, Еврокомисија преко свог шефа Жана-Клода Јункера каже: ЕУ може да издвоји Украјини само 250 млн евра, и то – у пролеће идуће године.

Еврокомесар за питања ширења и политике добросуседства Јоханес Хан је ипак уверио да ће ЕУ усвајати одлуку о издвајању Украјини допунске финасијске помоћи, али зависно од конкретних резултата економских реформи. Међутим, у Кијеву не желе да се баве реформама, чак и не могу, те се као и увек надају на милостиње Запада, - каже доцент Санкт-Петербуршког државног универзитета Валериј Островски.

- Мислим да је проблем у томе, што се Јацењук нашао у сопственој клопци. Он је изјавио да је Украјини потребан новац још и зато, што она води рат против наоружане до зуба нуклеарне Русије. Међутим, пре три месеца је Јацењук исто тако ведрим гласом говорио да рат није препрека за реформе. Прво реформе, прво реформе, понављао је Хан. Уствари никаквих реформи нема.

На Западу Украјину већ отворено називају „црном рупом“ и „теретом“, коју је потребно одржавати ради глобалног конфликта с Русијом. Тим пре, што је Литванац, министар економског развоја и трговине Украјине – Ајварас Абромавичјус је недавно признао своју нову отаџбину најкорумпиранијом земљом у Европи. Међутим, ради спровођења реформи је потребна не само политичка воља, већ и спремност становништва на оскудицу. Судећи по свему, Украјинци немају такву спремност. За многе револуција још није завршена, зато редовно покушавају да организују нови Мајдан.

У међувремену, у Женеви је ове недеље објављен реферат мисије УН за људска права у зони конфликта у Украјини. У њему се истиче да су специјалони ресори земље спроводили мосовна незаконита хапшења цивила и прибегавали мучењима. Такође се констатују чињенице бројних случаја нестанка људи, које су украјински специјални ресори осумњичили за лојалност према народној војсци. На крају су експерти констатовли „потпуни пад легитимности и реда у „незалежној“ (независној) Украјини.

Дакле, данашњи украјински режим је права банда, која новац проналази, а не зарађује. Све се то одвија на позадини монструозне разуларености корупције и бесправља.

Валериј Агејев,

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут