Вредности Европе и русофобски „пси у космосу“

02-01-2015 12:00:01 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


У Берлину је одржана конференција за штампу на тему Вредности и промене: пројекти будућности за културу и цивилно друштво у Украјини, Белорусији, Молдавији и Грузији, коју је организовао Тибингенски универзитет уз подршку МСП Немачке.

Међу главним манифестацијама у информацији за штампу била је наведена дискусија са два водећа експерта – немачким историчарем и писцем Карлом Шлегелом и учесником кијевског мајдана, књижевником и солистом украјинске групе Пси у космосу Сергејом Жаданом.

Нема основе да се компетентност датих експерата подвргава сумњи. Професор Шлегел је на пример аутор неколико књига историјског карактера, преведених на руски, у децембру 2013. године чак је добио орден пријатељства за развој научних и културних веза са Русијом. Што се тиче помало егзотичног назива групе, чији солиста је други експерт, организаторима форума је очигледно боље било познато какве везе су „пси у космосу“ имали са темом конференције.

Током три дана преко 40 представника науке, културе и медија, окупљени у берлинској Академији уметности, водили су дискусије о европским вредностима и стању грађанског друштва у Украјини, у Белорусији, Молдавији и Грузији. Истина, судећи по саопштењима медија, на форуму се углавном говорило о разлозима и путевима регулисања украјинске кризе. Између осталог, управо тај аспект је и подвлачен у информацији за штампу.

Све је изгледало као и обично – тема, дискусија, закључци. Само карактер дискусија некако одмах је прерастао у оптужујужи монолог против Русије.

Поменувши обраћање 60 немачких интелектуалаца под називом Нови рат у Европи? Не у наше име!, објављено ових дана, Карл Шлегел је изјавио да је позив да се не дозволи рат апсурдан. Рат се, како каже он, већ води. Постоји окупирана територија, драматично је објавио он. Постоје региони где становнике силују, муче у подрумима, где људи умиру од глади, смрзавају се у хладним становима. Према његовим речима у Доњецку и Луганску ситуација је упоредива са стањем на територијама Ирака и Сирије које су заузели терористи Исламске државе. Јасно је да је тај митски „окупатор“ у Украјини управо Русија.

Али пуну слободу својим емоцијама поводом писма 60 политичара, посленика науке и културе господин Шлегел је дао у чланку за недељник Ди Цајт. Наслов је речит: Овај руски позив – жалосни документ. Историчара чуди помет „украјинске кризе“. Какве веза са тим има Украјина, негодује он. Реч је о рату који је покренула Русија, окупиравши, како је он рекао, Крим, и оперишући сада на територији земље. И тако даље. Између осталог, треба ли наставити?

Може да се дода само то да је ових дана немачке медије преплавио талас публикација у којима аутори порећу све могуће и немогуће оптужбе. При томе неки аутори у русофобском пориву превазилазе чак највеће бисере информационог рата недавне прошлости. Бивши посланик Европског парламента Вернер Шулц у истом том Ди Цајт говори о чекистима који су заузели власт у Русији, о кремљовској клики која у земљи распирује национализам.

Ево мишљења пуковника у пензији и новинара који се налази на челу редакције војних вести у агенцији ИТАР-ТАСС Виктора Литовкина:

- У инфорамционом рату као и у сваком рату, сва средства су добра за достизање победе. Понашање неких експерата Запада изгледа као хистерија и мало личи на разговор пристојних људи. Они не воле оне који гордо носе своју част и достојанство.

Када некога отворено оптужују, у Русији кажу да су на њега нахушкали све псе. У датом случају, метафорично говорећи, најбоље би било оставити русофобске псе негде у космосу.

Олег Севергин,

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут