Индија јача геополитички утицај у региону

02-01-2015 12:06:16 | | Глас Русије, фото: Flickr.com/Cajetan Barretto /cc-by-nc-sa |


Влада Индије је одобрила пројекат за учествовање у изградњи луке Чахбехар на југоистоку Ирана у Арапском мору. За то се издваја око 86 милиона долара. Финансирање изградње ће се одвијати преко индијске банке UCO.

Индији је ова лука потребна због развоја трговине с Авганистаном. Извоз у ову земљу преко Пакистана је за њу затворен, иако Исламбад дозвољава транзит авганистанског терета у Индију. Било како било, учествовање Индије у изградњи, у суштини нове луке, засад се одвија полако. Главну тешкоћу представљају санкције према Ирану. Садашња активизација Њу Делхија у овом правцу није везана само за њихово делимично укидање.

Кина се агресивно договара са земљама у басену Индијског океана о јачању свог присуства у региону. Између осталог, председник КНР Си Ђинпинг је у септембру у току државне посете Малдивима и Шри-Ланки лобирао нове велике пројекте за учествовање кинеских компанија у модернизацији тамошњих лука. Њихова оперативна делатност ће практично у потпуности прећи под контролу Кине након што пројекти буду реализовани.

Појачано интересовање Индије за ирански Чахбехар многи стручњаци повезују и с тим што Кина форсира уређење луке Гвадар у Пакистану. Ни Индија, ни Кина немају војно-поморске базе у иностранству. Међутим, није искључено да ће заједно с трговачким бродовима и танкерима и у једној и у другој луци бити организована места за паркирање бродова – и Индије, и Кине.

Супарништво зарад контроле морских путева у региону ће се заоштрити, сматра руководилац Центра за индијска истраживања Татјана Шаумјан. Притом Иран у овом случају игра своју игру:

Сви они који се налазе у Индијском океану ће у сваком случају играти између Кине и Индије која појачава активности у Индијском океану. Кина тамо изузетно активно учвршћује своје присуство. Између осталог, захваљујући праву на управљање пакистанском луком Гвадар. Тако да се модернизација луке Чахбехар у потпуности уклапа у стратегију Индије за јачање позиција везаних за контролу комуникација и обезбеђење испорука нафте из Ирана и других земаља. Иранци ће играти за себе. Иран ће такође имати користи ако се новац буде улагао у модернизацију једне од његових лука.

Индија је пре годину дана издвојила 100 милиона долара за пут дужине 200 километара који води од луке Чахбехарк до границе с Авганистаном. Кина, са своје стране, намерава да интензивира преговоре о изградњи железнице која ће повезати највеће налазиште бакра у Авганистану – Ајнак, које се налази под њеном контролом, и луку Гвадар. Пројекат треба да се разматра у Пекингу у току посете Кини новог председника Авганистана Ашфраа Ганија Ахмадзаја.

Конкуренција Кине и Индије, како за тржиште Авганистана, тако и за јачање утицаја у басену Индијског океана постаје све оштрија.

Вадим Ферсович,