Налазите се на страници > Почетна > Блог > Обама оправдава џелате

Обама оправдава џелате

13-12-2014 12:24:32 | | Глас Русије, фото: Flickr.com/ Expert Infantry/cc-by/ vosto |


Ове недеље у САД-у се десио велики скандал. Сенат је оптужио ЦИА за примену сурових мучења при саслушањима осумњичених за тероризам и лаж руководству земље о ефикасности тих метода. Уништавајући закључци се налазе на 500 страница реферата, који је објавио сенатски комитет за обавештајне послове. Иначе строго поверљиви документ има 6 хиљада страна.

Барак Обама је цинично признао да су САД примењивале тортуре од 2001. до 2009. године. При томе, он је избегавао да користи саму реч „тортура“, покушавајући да оправда џелате „нервним послом“.

Професор Високе школе економије Олег Матвејчев сматра да је у свету поштовање према САД-у пало на минимум.

- После свих тих бескрајних револуција и преформатирања морални ауторитет Вашингтона и Америке у свету је пао до критичног предела. Ова ситуација ће сигурно досипати уље на ватру. Ионако САД третирају, уствари, као диктаторски режим, светског полицајца.

Документ, на којем је рађено око 5 година, постао је прва званична анализа програма ЦИА, који је деловао при администрацији Буша-млађег после терористичке акције 11. септембра 2001. године. Он је омогућавао да се без суда и истраге хапсе осумњичени за тероризам, шаљу у тајне затворе у иностранству и подвргавају мучењима.

Из објављених материјала следи да методе које користи ЦИА обухватају насилно храњење, пребијање. Неким осумњичењима су ускраћивали спавање у току 180 сати, при томе су они, по правилу, стајали. Често су им руке биле приковане над главом. У реферату се наводе информацие о смрти једног од ухапшених од хладноће – он је био голи прикован уз бетонски под.

Руководство шпијунског ресора, према мишљењу сенатора, „пружало је неистините информације и доводило у заблуду Белу кућу и конгрес о методима који се примењују према ухапшеним. Штавише, специјални ресори су покушали „да се супротстављају и избегавају надзор“, уништавајући видеоснимке сурових саслушања. Најболнији за ЦИА закључак сенатора се састоји у томе, што примена сурових начина саслушања „није постала ефикасан начин добијања обавештајних података“.

Наш дописник из САД-ама Роман Мамонов истиче да су власти САД веома мирно реаговале на ова раскринкавања.

- Представници УН су позвали да сви одговорни и кривци за примену тортура буду позвани на одговорност и кажњени. Међутим, у овој ситуацији ти позиви од стране УН нису ништа друго већ жеље, позиве за неке правне акције. Међутим, они нису обавезни за власти САД. Министарство правде је јасно ставило на знање да не намерава да покрене неке предмете.

Припадници специјалних ресора који су премашили своја пуномоћја, морају да буду кажњени, док земље, у којима се тако нешто дешава, немају право да поучавају друге, изјавио је шеф председничког Савета за људска права РФ Михаил Федотов. Опуномоћени МИП РФ за људска права Константин Долгов у свом коментару о неким подацима из реферата, рекао је: "То је давно свима познато", - истакавши да је објављивање тих информација „још више укаљало ионако упрљану репутацију САД у сфери људских права“.