Путинова нова војна доктрина

26-12-2014 05:45:14 | | Глас Русије, novosti.rs/ vostok.rs |


Владимир Путин је потписао нову руску војну доктрину, која наводи НАТО и САД као највеће војне претње.

Русија је усвојила нову верзију своје војне доктрине, у којој се наглашавају нове претње по њену националну безбедност. Експанзија НАТО-а и америчка концепција глобалног удара налазе се међу најозбиљнијим претњама, преноси Раша тудеј.

Ипак, суштина доктрине се не разликује од претходне верзије. Руска војска представља одбрамбено оруђе које ће се употребити као последње средство.

Такође, нису промењени ни принципи употребе нуклеарног оружја. Главни циљ Москве је да одврати потенцијалне непријатеље од напада на Русију, која се неће устручавати да одговори да би се одбранила од напада, конвенционалног или нуклеарног.

Међу главним спољним војним претњама наведеним у новој руској војној доктрини је "формирање и распоређивање глобалних стратешких антибалистичких ракетних система које поткопава успостављену глобалну стабилност и равнотежу моћи у нуклеарним ракетним способностима, примена концепта 'брзог удара', план о распоређивању оружја у космосу и распоређивање стратешког конвенционалног прецизног оружја".

Још једна новина у руској војној доктрини је да је један од циљева руске војске заштита националних интереса у региону Арктика, наводи Раша тудеј.

На домаћем пољу, како стоји у тексту нове доктрине, Русија се суочава са претњама "акција усмерених на насилне промене руског уставног поретка, дестабилизацију политичког и друштвеног окружења, дезорганизацију функционисања владиних тела, кључних цивилних и војних објеката и информационе инфраструктуре Русије".

Према обновљеној верзији руске доктрине, Русија види међународну сарадњу са земљама које деле њене напоре да појача безбедност, пре свега са чланицама БРИКС-а, ОЕБС-а, ССангајске организације за сарадњу и другима, као кључну за спречавање војних сукоба.

Традиционалне претње са којима Русија мора да се хвата у коштац, а које су наведене у новој доктрини, укључују екстремизам и тероризам, ширење оружја за масовно уништење и ракетне технологије, као и акције страних обавештајних служби.