За проневеру буџета моћи ће се добити доживотна казна

05-12-2014 12:33:06 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Sergey Kuznecov/ vostok.rs |


За проневеру државних средстава потребно је слати на доживотну робију. Са овом иницијативом иступили су посланици Државне думе РФ. Према њиховом мишљењу, ова мера ће омогућити ефективну борбу са корупцијом.

За присвајање државних средстава, као и новца из ван-буџетских фондова – пензионог, социјалног осигурања и обавезног медицинског осигурања – треба да следе реалне кривичне санкције. Не новчана казна или условна слобода, већ затвор до краја живота. При томе, што већа крађа - дуже време иза решетака, до краја живота. Над предлозима о оваквом пооштравању Кривичног закона РФ тренутно ради посланичка група руског парламента. Важно је и то, да по тим тачкама закона није предвиђено условно-превремено ослобађање осуђеника, наглашава ко-аутор законског пројекта, члан комитета Државне думе за грађанско, кривично, арбитражно и процесно законодавство Иван Сухарев:

- Ми предлажемо да се за проневеру буџетских средстава у износу до 10 милиона рубаља (око 220 хиљада долара) предвиди казна од 5 до 10 година лишавања слободе у казненој колонији, за више од 10 милиона – од 7 до 12 година лишавања слободе, док за више од 50 милиона рубаља (више од 1 милиона долара) – од 10 година затвора до доживотне робије. Аналогне мере се предлажу и за проневеру ван-буџетских фондова.

Аутори законског пројекта признају да су ово прилично сурове казне. Ипак, према њиховом мишљењу, свако ко иде у државну или јавну службу треба да схвати да средстава која припадају држави и пореским обавезницима имају посебан статус. Зато овде ред треба увести управо суровим мерама, подвукао је посланик Сухарев:

Треба схватити да се буџетска средства добијају из новчаних средстава које добросавесни порески обавезници уплаћују у буџет. На такав начин расточитељи улазе у џеп свакога: и бабе која живи од пензије, и грађана са ниским примањима који часно плаћају порезе, тј. краду веома широки круг лица.

У Русији су се и раније чули предлози о пооштравању казни према онима коју су ставили руку на касу. Ипак, лишавање слободе корумпираних људи не треба да буде циљ сам по себи, сматра председник Националног антикорупционог комитета Кирил Кабанов:

- Слати на доживотну робију – није интересантно. Ми смо се залагали за пооштравање казне за проневеру буџетских средстава до 20 година лишавања слободе без права на амнестију у случају да штета не буде компензована, тј. да средства не буду враћена. Сматрам да је то правично, јер затворски рок неће вратити средства у буџет.

Паралелно са пооштравањем кривичних казни за проневеру буџета и ван-буџетских фондова депутати Државне думе предлажу да се у Кривични закон РФ врати и таква мера као што је конфискација имовине. Према мишљењу експерата, претња дугог законског рока, појачана страхом од лишавања свега на слободи, створиће антикорупциону борбу ефикаснијом.

Татјана Табунова,