Кијевски надреализам НАТО: алијанса руководи Кијевом преко екрана

05-12-2014 10:05:54 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Први пут у историји односа Кијева и НАТО, заседање Комисије Украјина- НАТО, која је била формирана 1997.године, било је одржано 2.децембра „преко екрана“.

Министар иностраних послова Украјине Павел Климкин је имао експозе у Врховној Ради и није могао путовати у Брисел. А са друге стране, 28 министара иностраних послова земаља чланица ЕУ нису нашли за сходно да дођу у Кијев.

Питање о чланству Кијева у НАТО током последњих недеља добија невероватне обриса надреализма. Последњи пример је препирка амбасадора Кијева у ЕУ- Константина Јелисејева са министром иностраних послова Немачке Франком- Валтером Штајнмајером.

Супротно писањима штампе, иако нико није директно викао на оног другог, обзиром да се физички Јелисејев и Штајнмајер нису сусретали, амбасадор Укрјаине се према дипломатским мерилима врло грубо понео према шефу немачке дипломатије. Господин Јелисејев је у интервјуу за немачки Die Welt, у којем је „поставио Берлин на своје место“ изјавио да „не разуме зашто министар иностраних послова Немачке искључује могућност ступања Украјине у НАТО“. „Ни једна држава нема право да показује Украјини пут“- рекао је Јелисејев. Неколико дана до тада, Штајнмајер је у интервјуу за лист Der Spiegel у потпуности искључио могућност чланства Украјине у НАТО. Обзиром да амбасадори обично своје изјаве претходно усаглашавају са својим министарствима, онда је груби наступ украјинског амбасадора могуће приписати Кијеву, као одговор Штајнмајеру. Лист Der Spiegel је такође писао и да је против ступања Украјине у алијансу и сама канцеларка Немачке Ангела Меркел.

И без чланства Украјине, Русија има због чега да се брине, имајући у виду поступке НАТО. Сада је већ савршено јасно да су САД заузеле курс новог похода НАТО на Исток и питање је само у ком облику ће се то догодити, говори члан комитета Савета Федерације за међународне односе Игор Морозов:

Ми већ сад можемо говорити о формирању нових база НАТО у Румунији, Пољској, Бугарској, у Балтичким државама. Сви кораци које НАТО данас чини, како би већ ове године привукли Украјину ка учешћу у војним вежбама, и то у овом моменту када се у Украјини води грађански рат, говори само о једном: НАТО наставља агресивну политику ка истоку, креће се напред и фактички већ се налази око наших граница. А како би оправдао своје потезе користи сопствене измишљотине, провокације и изјаве о наводној агресији Русије.

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг је у Бриселу, а потом и у видео обраћању Кијеву поновио своју изјаву о томе да НАТО „не може да гарантује не-ступање Украјине и Грузије у алијансу“.

Ипак, у овом моменту, сматра Сергеј Михајлов, ступање је немогуће најпре због одредби Устава НАТО, који брани приступање државе која има територијалне спорове са суседима. А Украјина и Грузија као што они сами говоре, имају такве проблеме. Наравно, хипотетички може се заобићи било који устав, али ствар је у нечем другом, уверен је Сергеј Михајлов:

- Главно је то што овим поводом нема јединствене политичке воље чланова алијансе. У саставу НАТО, наравно постоји група држава, укључујући и најмоћнијег члана, домаћина блока- САД, који би хтели да приме Кијев. Али у исто време постоје и такве државе као што су Немачка и Француска, које чак и при садашњем, лошем стању односа са Русијом, као што су до сада блокирали, тако ће и у будуће блокирати прикључење Украјине и Грузије НАТО-у.

Андреј Федјашин,


Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут