Антарктида- 100: руски рониоци ка рекоду

04-12-2014 08:20:37 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Руски рониоци из Казања (Татарстан) спремају се да изведу спуштање, зарон без преседана низ обале Антарктика. Учесници експедиције „Антарктида-100“ спустиће се на дубину од 100 метара. До сада у овом региону још нико ништа слично није радио. Циљ ове акције је не само рекорд, већ и изучавање хидросистема Јужног океана.

На овим ширинама, спуштање је безбедно на 20 метара. У океану Антарктика руски рониоци ће постати пионири- још нико није чинио ништа слично, објаснио је за „Глас Русије“ координатор пројекта „Антарктик- 100“ Сергеј Салејев:

- Могућности развоја човека- један је од циљева експедиције. Сада се зарон на 100 метара чини као нешто немогуће. Али у блиској будућности, кроз овакве експедиције, као што је наша, човек ће се осећати сасвим обично.

Свој рекорд руски рониоци желе да поставе око руске поларне станице „Белинсгаузен“ на острву Кинг Џорџ. Према речима координатора пројекта „Антарктида-100“, на припрему за зарон ће отићи 3-4 дана, а још неко време ће бити неопходно за тражење одговарајућег места:

Тачно место за зарон биће одређено уз главни критеријум, а то је безбедност. Ако се то чини уз саму обалу, тамо има много живота, много предатора. Осим тога, биће изабрано место где можемо одрадити пробе, испитати опрему, као да се спуштамо на 100 метара.

Садашња експедиција је трећа етапа пројекта „Хладни пол“. Циљ је изучавање водених екосистема далеког севера, Арктика и Антарктика, изучавање и разрада метода зарона у екстремним условима. Прве две етапе биле су посвећене истраживању јединствених језера Јакутије. Била су постављена два светска рекорда у дубоководном зарону на хладном полу. Први покушај ће бити 10.децембра. А кући ће се ови храбри рониоци вратити око Нове године. Са собом су понели Куран, Тору и православну икону Казанске боогородице, као симбол међунационалног и међуконфесионалне сарадње. Међу учецницима експедиције има људи разних националности и вероисповести.

Јелена Ковачић,