Одустајање од пројекта прети катастрофом балканским земљама

04-12-2014 12:33:40 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Sergey Guneev/ vostok.rs |


Моје посебно мишљење је да одустајање од пројекта прети катастрофом балканским земљама, конкетно, Бугарској, Србији, као и Мађарској и Аустрији. Њима би ове испоруке руског гаса гарантовале у многоме живот без проблема, редовни прилив средстава у буџет и стабилно енергетско снабдевање.

Владимир Путин у току преговора са Турском 1. децембра изјавио је да Русија у актуалним условима не може да настави реализацију пројекта Јужни ток, између осталог због неконструктивног става ЕУ. Шта сматрају експерти?

- Председник Института за стратешка истраживања Кавказсам у Анкари Хасан Октај сматра да у будућности руско-турски односи добиће још стабилинију и јачу основу. Политика Турске поводом догађаја у Украјини разматра се као гест подршке коју Москви пружа Турска. Путин је могао да се увери колико је јак став Турске у региону. И зато је у суштини био обустављен пројекат Јужни ток. То је било очекивано решење. Турска није дозвољавала да буде увучена у могуће провокације у региону које су могле да се појаве у контексту кризе у односима између ЕУ и Русије, што јој је омогућило да достигне значајне успехе у сфери енергетске сарадње. Захваљујући свом одлучном ставу о украјинском питању Турска је успела да неутралише негативан ефекат од праћења политике ЕУ и САД о сиријској кризи – рекао је Хасан Октај у интервјуу за МИА Росија севодња.

Потпредседник Трговинске коморе САД Гери Литман сматра да одустајање од Јужног тока неће се одразити на европске потрошаче. Многи европски потрошали граде своју средњорочну стратегију не рачунајући на додатне испоруке из Русије. Зато одустајање од Јужног тока тешко да ће се битно одразити на европску индустрију, рекао је Литман. Он сматра да није очигледна директна зависност између конкурентности компанија из Европе и планиране изградње Јужног тока.

Заменик председника енергетске комисије бугарског парламента Мартин Димитров је уверен да Русија неће одустати од Јужног тока. То је тактички потез Владимира Путина и Русије. Они ни у ком случају неће одустати од Јужног тока. Могуће преоријентисање пројекта на Турску довело би до његовог поскупљења најмање два, а можда и три пута, што би га учинило економски неефикасним и немогућим. – изјавио је Димитров у интервјуу за телевизију НОВА ТВ.

Директор маркетинга чешке гасне компаније оператера Вемекс Хуго Киселка:

- Сматрам да је корак који је предузела руска страна потпуно логичан одговор на испољено неразумевање, нежељу, незаинтересованост да се сачува стабилна енергетска ситуација у Европи. Без Јужног тока она, а тачније сви ми можемо да се нађемо у сложеном положају, зато што ће обавезно почети да се осећа реални недостатак природног гаса. Моје посебно мишљење је да одустајање од пројекта прети катастрофом балканским земљама, конкетно, Бугарској, Србији, као и Мађарској и Аустрији. Њима би ове испоруке руског гаса гарантовале у многоме живот без проблема, редовни прилив средстава у буџет и стабилно енергетско снабдевање.

Али нажалост, то се није десило. Карте је помешала политика. Имам у виду пре свега дејства бугарске владе, и њених европских истомишљеника, који су намерно потопили пројекат. Сви они су направили гигантску грешку и нанели реалну штету енергетској безбедности Европе! И крајње је неопрезно, а у ствари глупо одустати од предлога поузданог, дугогодишњег партнера, који је уложио у сарадњу са тобом огромна средства. Грубу грешку чини ЕУ која је у суштини приморала Русију да прекине изградњу Јужног тока. Брисел је доказао да га не занимају потребе обичних људи, већ само политички разлози. Он је започео крајње ризичну игру са поверењем бирача. За мене као човека који се бави гасом, одустајање од Јужног тока је лично разочарање. Сматрам да је Гаспром учинио максимум за реализацију пројекта, испољио невероватно стрпљење у преговорима са земљама-учесницама, уложио у пројекат велика средства, негде 4,5 милијарде долара. Аргументи које је навео председник Русије Владимир Путин, мотивишући одустајање од учешћа у Јужном току потпуно су оправдани, овде једноставно нема шта да се каже.