У ОПЕК-у раскол око смањивања обима производње нафте

01-12-2014 03:27:17 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Maksim Blinov/ vostok.rs |


На седници у Бечу 27. новембра Организација земаља-извозника нафте (ОПЕК) усвојила је одлуку да очува данашњу квоту за вађење нафте од 30 млн барела дневно. Дакле, захтев многих земаља о смањивању производње нафте ради спречавања пада цена није био услишан.

Током последњих неколико месеци светске цене нафте су пале скоро за једну трећину. Просечна цена у новембру је нешто већа од 76 долара, док је у јуну она износила скоро 108 долара.

После оглашавања одлуке чланица ОПЕК о очувању постојећих квота за вађење нафте цена за марке Brent одмах се смањила више него за 4%. Одустајање од смањења квота ће пружити инвеститорима повод да посумњају у реалну способност ОПЕК да утиче на котирања. У овом случају цене нефте могу још више да падну. Коментар аналитичара компаније "Алпари" Ане Кокореве.

- У вези са одлуком ОПЕК повећава се могућност да цена нафте падне на 60-65 долара за барел. Свакако, то није најближа перспектива, средњорочна перспектива кроз један-два месеца. Таква вероватноћа заиста постоји.

У Картелу произвођача нафте је дошло до раскола: сиромашније земље, чији су буџети без дефицита само када је цена нафте изнад 100 долара, инсистирале су на смањењу обима вађења, док су богате блискоисточне монархије на челу с Саудијском Арабијом иступале за то да све остане по старом.

Последње су тврдиле да је тобоже у интересу ОПЕК "да се стегну каишеви", да би се успорио развој експлоатације нафте из шкриљаца у САД-ама. Тобоже при нивоу цене нижој од 60 долара, њено вађење би постало нерентабилно. Међутим, стручњаци сматрају ову тезу лукавством – нико тачно не зна цену коштања нафте из шкриљаца у САД-ама. У случају потребе Американци имају стари добри начин решавања таквих проблема – они ће укључити штампарску машину. Зато ће Вашингтон ипак казнити непокорне Русе и Латиноамериканце.

Многи аналитичари су уверени да при средњорочној прогнози треба узети у обзир да ће се обим вађења и извоза, између осталих у земљама ОПЕК, смањити на природан начин. Код једних на рачун затварања налазишта шкриљаца, код других – на рачун ниске цене и нерентабелности вађења. То ће обновити баланс цена отприлике на 80-90 за барел током године.

Руководилац економског департамана Института енергетике и финансија Марсел Салихов оптимистично процењује перспективу раста цена нафте.

- После такве одлуке ОПЕК повећава се вероватноћа таквог сценарија да ће цена, рецимо, износити 77-70 долара. Затим ће светска економија почети брзо да расте, те ће у вези са тиме и цене расти на 150 долара.

У Русији је реакција на одлуку ОПЕК била умерена. У Министарству финансија су истакли да се буџетска политика Русије адаптира на нове цене. Према мишљењу експерата, цене нафте су често и средство, и резултат политичких маневрисања САД. Свет још није заборавио како је Вашингтон 1980-х година вештачки срушио светске цене нафте да би осиромашио СССР. C Русијом тако нешто неће успети. Она има јаки "јастук за спасавање" у виду златнодевизних резерви и гарантовано тржиште реализације у земљама-савезницима с економијом у развоју.

Валериј Агејев,