Процват пројеката гаса из шкриљаца у САД може да траје још годину дана

02-12-2014 02:50:56 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/SkyTruth/сс-by-nc-sa 3.0/ v |


У своје време, америчка револуција из шкриљаца изазвала је фурију на енергетском тржишту. Овај пример је заразио многе европске земље које још увек нису успеле да понове бум у производњи гаса из шкриљаца.

Тешко да ће и моћи. Ипак, ниске цене на нафту и њен стални пад почели су да притискају све произвођаче црног злата. Неће остати по страни ни произвођачи црног злата у САД. Јер, шкриљац је скупље задовољство, од традиционалних пројеката.

Да ли ће се САД спустити са пиедестала револуционара у производњи гаса из шкриљаца, имајући у виду брзи пад цена на „црно злато“? Након што су се запалили идејом гаса из шкриљаца, Европљани су је сада одложили на далекој полици – традиционални енергенти постају јефтинији, а инвестиције од више милијарди долара у скупљу производњу губе смисао у новој реалности. Међутим, у Вашингтону не намеравају да напусте идеју енергетске супституције, коментарише заменик секретара за енергетска тржишта Института за енергетику и финансије, аутор књиге „Америка из шкриљаца“ Николаја Иванова:

- Ниске цене нафте неће ставити крст на америчке пројекте са шкриљцима, јер они имају различиту економију у свим областима, велику разлику у примени технологија, у економији производње код различитих компанија, трошковима закупа и употребним материјалима. Све то има велики утицај. Компанија из Норвешке је објавила извештај у којем су израчунали да при 50 долара за барел марке brentСАД могу још годину дана да не смањују производњу.

Према извештају нафташа, ако цена „бурета“ буде виша од 60 долара, Америка може да настави са реализацијом својих пројеката. Међутим, многи експерти сматрају такав сценарио маловероватним. Пре ће бити, да САД ће САД наставити са започетим пројектима са шкриљцима, јер замрзнути радове – скупо је задовољство и технички комликовано. Међутим, судбина пројеката који се налазе још на папиру биће решена много касније – нова нафтна поља ће једноставно замрзнути до бољих времена. Зар то нису желели Сауди од САД? Према мишљењу низа западних аналитичара, Сауди су намерно узбуркали светске цене како би склонили могућег конкурента на нафтном тржишту. Ипак, ова верзија је далека од истине, сматра старији аналитичар инвестиционе групе „Норд-Капитал“ Роман Ткачук:

- Саудијска Арабија је стратешки партнер САД. Последње акције земаља су биле заједничке, између осталог, Сауди су изашли у сусрет САД у делу снижења цена на нафту која се извози у САД. С тим у вези, тешко се може очекивати да САД у ближе време постане директан извозник. Вашингтон може ићи на самозадовољавање свог тржишта, али не може прерасти у активног извозника.

Међутим, ниске цене наносе одређени економски ударац и САД. Овде улогу играју закони тржишта и статус долара као међународне валуте. Ако цене на нафту падају, курс долара сигурно расте. Скупи долар је опасан за америчку економију, јер може негативно утицати на извозни потенцијал земље, раст производње и отварање нових радних места. Питање раста валуте већ је заинтересовало Федералне резерве. Тамо су обећали да ће пажљивије пратити ситуацију.