Тешка времена за црно злато

18-11-2014 11:44:58 | | Глас Русије, фото: REUTERS/Lucy Nicholson/ vostok.rs |


Пад цена нафте: има неколико фактора притиска на котације. Један од одређујућих је нејасно понашање ОПЕК-а, који никако не може да се одреди да ли да смањује или не обим експлоатације црног злата. Тржиште се нервира, трејдери играју на пад цене. У међувремену ситуација може да проузрокује хаос.

Самит представника ОПЕК-а може да постане полазна тачка за кретање цена црног злата. Ако нафтна алијанска 27. новембра објави смањење обима експлоатације, експерти проричу да ће котације кренути нагоре. То чекају и земље извозници, и инвестиционе банке, и компаније произвођачи, чије финансијско благостање и развој директно зависе од цене барела. О данашњој ситуацији на нафтном тржишту размишља председник Института за енергетику и финансије Владимир Фејгин:

- Кина увећава потражњу, међународна економија у наредној години не планира да се заустави. Истина, то ће веома зависити од цена. За сада испада да тржиште не примећује једне факторе и реагује на друге, углавном на очекивања. Фундаментални фактори сви говоре о томе да цена треба да буде изнад 90 долара. Зато што постоји зона са својим балансом интереса, и већина земаља произвођача схвата како да ради у њој. То није опасно за земље потрошаче, такав баланс не успорава развој светске привреде.

Ипак, кључни фактор цене је слаба макроекономска динамика у целини у свету. Напредак економије Кине која осигурава стабилну куповину нафте, наравно, добар је, али Кина није у стању сама да извуче раст светске потражње за нафтом, сматра Сергеј Агибалов:

- У контексту не баш активног светског раста потрошње, прилично активно је увећана понуда. То је и увећање експлоатације нафте у САД – последица револуције из шкриљаца, као и раст производње у неким земаљама ОПЕК-а. И пресецање ових фактора у контексту опште нестабилности на финансијским тржиштима је довело до актуалних котација.

Дисбаланс, истичу експерти, очигледан је, и чудно што ОПЕК при томе не предузима никакве кардиналне мере. Мада чување баланса понуде и потражње на тржишту нафте директна је обавеза картела. О томе се говори у свим оснивачким декларацијама нафтне алијансе. Сада фактички она не испуњава раније на себе преузету функцију. Међу трејдерима већ говоре о извесном паралисању ОПЕК-а. Није искључено да је ово неделовање привремено. Једноставно извозници који чине картел никако не могу да се договоре између себе. Ради се о томе што у њега улазе разне групе земаља, и за неке од њих пад нивоа експлоатације нафте у актуалним реалијама је неприхватљив. Постоји опасност од наглог пада прихода у државни буџет, на пример у Венецуели.

Без обзира на неслагања која владају у ОПЕК-у, рано је говорити о његовом заласку. Картел контролише солидни удео реалних ресурса нафте. И највероватније његова улога у осигурању баланса светског снабдевања нафтом само ће се увећати. Под условом, ограђују се експерти, ако свим земљама нафтне алијансе пође за руком да дођу до споразума.

Олег Обухов,