Метал-ЕКСПО-2014: Рекордан број излагача

05-11-2014 11:34:53 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Око 700 компанија из 35 земаља је учествовало на међународном индустријском сајму Метал-Експо-2014, који се 11-14. новембра одржава у Москви. Форум је окупио представнике водећих светских металуршких компанија, фабрика за производњу цеви, предузећа за обраду обојених метала, произвођача алуминијумских легура и ваљаних профила и индустријалаца везаних за производњу нафте и гаса.

Представници познатих концерна и компанија земаља ЗНД Arcelormittal, Ruukki-SSAB, GMH Group, Метинвест и Интерпајп су у оквиру форума имали могућност да се сретну с коначним потрошачима и трговцима металом, као и да размотре ситуацију у овом сегменту светске економије. Ситуација је ту противречна. Тешко да се може говорити о стабилном порасту потражње металуршких производа, али ниво конкуренције међу компанијама, чак и у условима ниског темпа економског развоја, не пада. У ситуацији кад долар јача падају цене практично свих минералних ресурса, дакле, снижава се котирање метала. Један од узрока је пад темпа америчке економије, који се може десити у другом полугодишту 2014. године. Америци се једноставно не исплати да извози метале. На светском тржишту је престала да расте потражња за кинеском робом, због чега Кинези морају да смање обим нове производње и да обустављају постојећу, истиче стручњак компаније Инвесткафе Радмир Ратахов:

Истовремено се у Европи на домаћем тржишту запажа мали пад, који у дугорочној перспективи може порасти због увођења санкција према Русији и успоравања производње у области машиноградње. Што се тиче Русије, јачање курса долара јој је, напротив, омогућило да снизи извозне цене и повећа количину производа које испоручује.

Тако да се у целини руске компаније сад налазе у повољном положају и ова тендеција ће се у будућности вероватно наставити. Међутим, то не мора да значи, ако рубља буде помало јачала, извозне испоруке ће се смањити, премда ће на домаћем тржишту расти, прогнозира стручњак.

Данас је Русија сигурно један од водећих извозника метала. Од 70 милиона челика колико се годишње произведе у Русији, 40 се усмерава на домаће тржиште, а 30 се извози. Руске компаније улажу велика средства у модернизацију производње, што им омогућава да равноправно конкуришу страним произвођачима. Подаци компаније Северстаљ за 3. квартал показују да су се захваљујући побољшању процедуре пословања и модернизацији показатељи ефикасности производње знатно побољшали, истиче Радмир Фатахов:

Рецимо, у Новолипецком металуршком комбинату се годишњи инвестициони програм процењује на милијарду долара. Ова компанија нема проблема због тога што има тако велика улагања у модернизацију опреме, пошто јој у дугорочној перспективи то само иде у прилог.

Увођење санкција према Русији се у металуршкој области засад не осећа, сматрају стручњаци. Нека предузећа која извозе производе у земље Европске уније и САД успела су да продуже уговоре с партнерима. Између осталог, компанија ВСМПО-Ависма и Boeing су продужили уговор за испоруку профила од ваљаног титана до 2022. године. Истовремено, сад неке врсте цеви, на пример, за бушење од специјалних марки челика за експлоатацију налазишта на копну испод воде, долазе из ЕУ, САД и Јапана. У овим условима ће Министарство индустрије и трговине Русије до краја године израдити план за замену увоза у производњи нерђајућих цеви, укључујући и оне које се користе за налазишта на копну испод воде. Ипак, овде разлог није толико увођење санкција, колико то што је проблем сазрео и дошло је време да се решава.

Олег Нехај,