Украјинска лустрација: жртвовање на власти

04-12-2014 11:02:31 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


У Украјини је отпуштено већ преко 500 чиновника. То је лустрација на делу. Објавивши други талас чишћења власти, Арсениј Јацењук је изјавио да под дејство закона потпада око милион државних службеника. Према прогнозама премијера, на њихово отпуштање ће отићи две године. А за сада закон трпи сталне промене.

Он више не важи за кључне представнике власти, а администрација председника планира да прецизира закон, иначе ће морати да се отпусте практично сви.

Кијеву закон ништа не значи. Нове власти су саме смислиле правила чишћења власти, саме их мењају. Закон о лустрацији у првобитној варијанти могао је да кошта каријере многе актуалне чиновнике, између осталог и оне који су се залагали за свргавање старог руководства на Мајдану. На пример, Јулија Тимошенко, која је била премијер за време Виктора Јануковича, по логици сада би требало да напусти своју дужност. То се односи и на читаво њено окружење. И на Петра Порошенка такође. Ту су се законодавци присетили и прецизирали: треба отпустити оне који су радили за време Јануковича макар годину дана. А Тимошенко са својим тимом била је на власти много мање. Тачније, ако је чиновник радио 11 месеци и 29 дана, он је остао поштен и правилан политичар, а ако годину и један дан – њега треба хитно отпустити. А председника уопште не треба подвргавати провери јер је то изборна дужност. Они који поседују двојно држављанство, на пример као милијардер Коломојски, такође треба да буду отпуштени. Али ради тога чак нису мењали правила, већ једноставно су оставили губернатора Дњепропетровске области на месту.

Све ове нелогичности могу да се припишу томе што се закон припремао на брзину. Али ради чега је био потребан овај закон састављен на брзу руку? Неки експерти претпостављају да је у њему намерно допуштено толико непрецизности и противречности како би што пре почели да га преписују, а ускоро и сасвим да укину. Али за сада чистке теку пуном паром. Власти уверавају становнике да свако може да учествује у лустрацији власти. Позивају их да проучавају биографије политичара и да саопштавају о непрецизностима. У тој еуфорији непримећена остаје чињеница да ово жртвено очишћење власти оставља стотине радних места без радника и стотине незапослених. А нелогични закон не побољавају ни народно учешће, ни многобројне поправке, сматра доцент факултета социјалних наука Високе школе економије, политиколог Алексеј Титков.

- Превише је велики круг људи који потпадају под закон – око милион. За земљу од 40 милиона становника то је врло велик број. И друго – недовољно јасна процедура како ће се лустрација одвијати. То пружа могућност за самовољу и свакакве конфликтне ситуације. Може се чак претпоставити да би Порошенко и његово окружења радно одустали од ове теме – то је пре притисак јавног мњења и других политичких снага на које Порошенко сада мора да рачуна.

У резолуцији из 1996. године парламентарне скупштине СЕ речено је да је лустрација могућа у демократској држави само ако се поштује неколико услова: кривица треба да буде доказана у сваком случају, а осумњиченима треба да буде гарантована преузмпција невиности, право за одбрану и обраћање суду. Али стварање закона у складу са међународним правом изгледа не уклапа се у украјинске снове о евроинтеграцији.

Марија Баљабина,


Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут