Експозе председника РФ Федералном сабору: очекивања експерата

03-12-2014 06:44:26 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Председник Русије Владимир Путин иступиће са експозеом Федералном сабору у четвртак, 4. децембра. То је програмски политичко-правни документ који изражава како шеф државе види стратешке правце развоја Русије у ближој перспективи. Очекује се да ће ове године бити речи о престрајању руске економије са усмерењем на заштиту суверенитета земље.

Актуални експозе председника ће бити већ 21. у историји савремене Русије. Посланици Државне думе и сенатори Савета Федерације, чланови владе, чланови Уставног и Врховног суда, генерални тужилац, шеф Истражног комитета, председници Централне изборне комисије и Ревизионе коморе, као и чланови Државног савета и поглавари основних конфесија позвани су 4. децембра у Кремљ. Овог пута експозе се очекује са посебним нестрпљењем. За годину дана десиле су се битне промене у међународним односима, променила се економска ситауција. Акценти које ће поставити председник помоћи ће представницима разних грана власти да планирају даљи рад у токовима државних приоритета, сматра заменик председника Комитета за међународне послове Савета Федерације РФ Андреј Климов.

- Мислим да је сада потребно прецизирати наше односе са партнерима из ЕУ и са САД. Са земљама БРИКС све је више или мање јасно, али важност овог дијалога такође треба подвући. 2015. године долази на ред руско председавање у БРИКС-у, зато има смисла још једном концентрисати се на руску варијанту програма о сарадњи у оквиру БРИКС-а. 2015. Године у Русији ће се одвијати самит ШОС. И још је важно што од 1. јануара 2015. године почиње да ради Евроазијски економски савез – мислим да би овај акцент било исправно дешифровати како би партнерима било јасно какви су задаци и перспективе тог савеза. Важно је подвући да је овај савез отворен систем и да није усмерен против било кога. Напротив, он треба да осигура већу стабилност на читавом евроазијском простору.

Без обзира на то што је Експозе председника намењен у првом реду унутрашњем аудиторијуму, за њега се веома интересују страни медији, политичари и експерти. То треба искористити, уверен је председник комисије Државне думе РФ за правно осигурање развија одбрамбено-индустријског комплекса РФ Александар Бабаков.

- Тренутно Запад је против Русије започео информациони рат. Цинично се користи неверодостојна информација поводом догађаја у Украјини и око ње. Зато још једно објашњење руског става и њених мотива било би важан моменат.

Објективне тенденције у светској економији и социјално-економске измене унутар
Русије диктирају неопходност промена. То како их види шеф државе хтео би да чује члан Комитета Савета Федерације за економску политику Јевгениј Тарло.

- Не очекујем одлучну изјаву од председника о укидању погрешног економског курса који водимо од 1991. године. Нама је потребно да развијамо домаћу производњу, уверен сам да ће председник о томе говорити. Треба да диференцирамо тржишта за пласман наше продукције. Не само да рачунамо на продају енергената у Европи, која нас уцењује насталом ситауцијом, већ треба да продајемо и енергенте и продукцију машиноградње, и пољопривредну продукцију многим земљама. Можемо да тргујемо са целим светом, није нам потребно да рачунамо само на оне који покушавају да нас лише суверенитета и права гласа.

Експозе председника Русије Федералном сабору ће започети у подне по московском времену 4. децембра.

Наталија Антаковска,