Научници МДУ открили тајну вечне младости

30-11-2014 05:19:41 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Живети 120 година не старећи – такве перспективе је открио човечанству лек који су створили руски биолози. У МДУ су испитали нови антиоксидант који омогућује битно успоравање процеса старења и продужетак младости.

Један од праотаца човечанства Метузалем живео је 969 година, тврди Библија. За обичне људе тешко да је то могуће. Рекорд људског века је данас 120 година. То треба имати у виду, сматрају ствараоци новог препарата. Коментар научника биолошког факултета МДУ Максима Скулачева.

Ситне озледе које се временом гомилају у нашем организму, дешавају се не због случајних процеса – сами правимо те озледе отровним супстанцама које синтезујемо. Те се супстанце зову слободни радикали. Они су давно познати, али се сматрало да они доспевају у организам споља. Испало је да их сами стварамо.

Слободни радикали настају у посебним ћелијама – митохондријама. То је у људском организму место где хранљиве материје реагују са кисеоником, обезбеђујући нас енергијом. Међутим, митохондрије имају негативну страну – део кисеоника оне троше за синтезу слободних радикала. Управо је на њих усмерено деловање новог препарата, - истиче научник.

- Ми смо изумили материју, која прецизно, све до нанометра улази у митохондрије и неутралише тамо слободне радикале. То је антиоксидант који се зове SKQ. Први пут смо га синтезовали 2005. године. Од тог времена га проучавамо.

Препарат је испитан на мишевима, пацовима и псима. Тестови су пружили једнозначни резултат – код животиња, којима су га убризгавали, успоравао се развој знакова старења, нису се испољавала такозвана старачка оболења: катаракта, глауком, а чак ни болест Алцхајемера. Мада све до сада не постоји једнозначни одговор на питање о узроцима старачке сенилности, биолози из МДУ су уверени да су и у овом случају криви за то слободни радикали. Зато би антиоксидант, који су они створили, могао да се користи у најмању руку као средство за превентиву – заштиту нервних ћелија од озледа. Међутим, оно што је добро за животињу, није увек добро за човека. Према речима Максима Скулачева, нису сви лекови, који су се показали успешни код животиња, помагали људима. Препарат, који је створио његов тим, мора да буде клинички испитан на пацијентима 2015. године. Онда ће постати јасно да ли је успело чаробно пиће – антиоксидант ће се продавати у виду раствора ради узимања унутра. Између осталог, у апотекама већ има офталмолошка верзија овог лека – капи за очи. Препарат је одобрило Министарство здравствене заштите, он је успешно тестиран на болесницима од катаракте и других старачких оболења очију. Научници истичу: њихов је циљ не само да продуже људски век, већ продуже младост и одгоде старост. Ако до првих знака старења дође у годинама 90 до 100, - истиче Максим Скулачев, то ће бити одлично!

Јелена Ковачић,