План Јункера – замкови на песку?

30-11-2014 02:06:09 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Тек што је ступио на дужност шефа европске комисије Жан-Клод Јункер је почео да испуњава своја предизборна обећања. Његов главни пројекат, нови план за обнављање економског развоја Европске уније, објављен је ових дана. Главна идеја се састоји у стварању европског фонда за стратешке инвестиције уз ангажовање средстава у износу од 315 милијарди евра, што по замисли идеолога пројекта треба да доведе до оздрављења европске економије и треба да представља подстицај за њен развој.

Међутим, економисти, као и значајан део европских посланика, скептички гледају на овај пројекат доводећи у питање ефикасност наведених мера. Француски економиста Шарл Сана је прокоментарисао економску ситуацију у Европи и план који је Јункер предложио. Он претпоставља оснивање фонда за стратешке инвестиције ради стимулисања економије ЕУ. Шта ће затим уследити?

- По мом мишљењу, ништа. Недавно сам гледао стара документа и наишао сам на план стимулисања европске економије из 2008. године, који је предвиђао инвестиције у износу од 200 милијади евра. Данас видимо сличну слику, али се у принципу ништа не дешава. Сетимо се FESF(Европски фонд за финансијску стабилност), MES (механизам за обезбеђење европске стабилности), првог плана Барозуа из 2008. године, а затим следећег сличног плана из 2010. године, који је предвиђао привлачење 130 милијарди евра. И никаквих резултата. Ако се сабере 200 и 130 милијарди, добићемо приближан износ новог пројекта из 2014. године. Међутим, свеједно се ништа неће десити. И ЕУ у најбољем случају може да привуче 20 милијади евра до 2020. године „...“ Откако је наступила криза 2007. године стручњаке занима питање проналажења путева за излазак из кризе. Разматрају се два пута за излазак из кризе. Први подразумева трансформацију Европе у Сједињене Европске Државе, односно у јединствену државу на нивоу законодавства и управљања, с јединственом европском стопом пореза на приход и тако даље. Други пак води ка неминовном распаду Европе због огромних разлика између националних економија. Тренутно преовладава сила међусобног одбијања. Данас смо свесни да се моменат избора неминовно ближи и, разуме се присталице уједињења ће до краја подржавати илузију нормалног функционисња европске еконоије. Безусловно, уједињена Европа је врло лепа идеја, али Европа какву је данас видимо није у стању да функционише као целина. И по мојим проценама пре него што видите било какав резултат од инвестиционих инјекција, Европа ће се суочити с дубоком кризом која води ка рушењу система јединствене валуте. „...“

Франсоа Оланд је 2010. године убедио Ангелу Меркел да приступи споразуму који захтева годишњу мобилизацију од 1% европског БДП за решавање проблема еврозоне и обезбеђење изласка из кризе, али ни то ни до чега није довело. Све су то само обећања и довијања. Дакле, чудо се неће десити ни у будуће, зато што имамо 27 земаља с различитим економским моделима, различитим геополитичким ситуацијама и различитим интересима, односно 28 земаља које ни за једно питање не могу наћи решење које би свима одговарало.

Викторија Исајева,


КАТЕГОРИЈЕ