У Италији ће бити одржан референдум о изласку из еврозоне

26-11-2014 12:10:23 | | Глас Русије, фото: AP/Alessandra Tarantino/ vostok.rs |


Лидер и идеолог опозиционог "Покрета Пет звезда" Бепе Грило представио је у Европском парламенту нови програм, усмерен на организацију референдума о изласку Италије из еврозоне.

Уморили смо се од вечитог жртвовања себе и желимо да вратимо нашу независност у монетарној политици, а такође желимо да Банка Италије штампа новац на нашој територији, изјавио је Грило, истакавши да ће одустајање од евра омогућити земљи да коначно стане на ноге и изађе из дуготрајне кризе.

Бивши комичар чији је покрет сакупио на последњим изборима за Европски парламент 21% гласова у многоме захваљујући обећањима да ће издејствовати повратак на националну валуту, уверава да "Пет звезда" има све шансе да постигне означени циљ и да прогура свој пројекат кроз европски парламент већ у децембру 2015. године.

Посланик, члан "Покрета Пет звезда" Карло Сибилија рекао је у интервјуу за "Глас Русије" зашто Италија треба да иступи из зоне евра:

- Довољно је погледати на то што је придруживањем Италије општој европској валути наш државни дуг постао неподношљиво висок. Шта више, сматрамо да постојање валутних зона не оправдава себе, пошто се на пример Италија разликује од других европских земаља са фискалне тачке гледишта. Тако је врло сложено постићи јединство у монетарним питањима. Нажалост, постојање евра негативно се одражава на живот обичних грађана и на делатност средњих и малих предузећа која, пошто нису у стању да девалвирају евро као валуту којом се управља централизовано, приморана су да девалвирају вредност радне снаге. А то доводи до тога да се у Италији крше права радника, смањује се број предузећа, а такође се смањује производња у земљи.

Сматрате да ће повратак на лиру заиста омогућити Италији да реши нагомилане проблеме у земљи? Коју конкретну корист може да јој донесе иступање из зоне евра?

- Ми инсистирамо не просто на повратку на лиру, већ на монетарном суверенитету. У члану 117 Устава Италије, параграф А, јасно пише да одговорност за валуту има право да сноси само држава, тачније Италија, а не ЕУ. Из тог разлога намеравамо да постигнемо монетарни суверенитет, који ће нам омогућити да на државом нивоу контролишемо штампање новчаних средстава. У Италији треба да се појави државна банка, коју тренутно немамо – у Банци Италије, као што се зна, присутан је удео приватног капитала. Тако желимо не само да се једноставно вратимо на лиру. На нашем сајту, посвећеном предстојећем реферндуму, изјављујемо да желимо да постигнемо појаву принципијално новог система, у оквиру којег би грађани добили право да поседују националну валуту помоћу државне банке, која ће емитовати новчане јединице.

Колико ће Италију коштати ова одлука? Да ли су већ били направљени неки математички прорачуни?

- Направили смо неке прогнозе које су објављене на блогу Грила. Несумњиво, излазак из зоне евра неће бити за Италију некаква шетња кроз шуму у рано прохладно јутро. Ипак, ова одлука ће нас приморати да се одлучимо на низ жртава које и тако подносимо. Сада жртвујемо узалуд, а тако ћемо знати да идемо на свесне губитке ради сопственог блага и постизања монетарног суверенитета.

Ваш лидер Бепе Грило је одговорио да ће референдум о изласку из зоне евра обавезно бити одржан у децембру 2015. године. Сматрате ли да постоји реална шанса да се постигну тако амбициозни задаци до тог рока и да се сакупи 50 хиљада потписа у знак подршке, као и да се постигне усвајање закона који би дозволио да се организују овакви плебисцити?

- Наш пут ка достизању овог циља неће бити прост, али ми намеравамо да се уклопимо у најављене рокове. Одржавање овог референдума тиче се не само нашег покрета, већ читаве Италије. То значи да неће покрет Пет звезда, већ италијански народ, потписујући наш предлог, сопственом руком ће унети одговарајући нацрт закона у парламент. Када парламент добије милион потписа, ништа му неће остати, осим да изађе у сусрет жељи Италијана и да размотри питање о одржавању референдума. Ми ни мало не сумњамо да ће закон бити усвојен и да ће на крају референдум успети. Шта више, према постојећим подацима, Италијани ће гласати за излазак из зоне евра.

Ваш покрет рачуна на подршку партије "Лига Севера" у парламенту која, судећи по изјавама њених лидера, такође жели да види Италију без евра?

- Што се тиче нас, ми ћемо наставити наш пут. Ипак наш предлог је упућен читавом италијанском народу. Зато ми сасвим допуштамо да неко од бирача "Лиге Севера", која је много говорила, али мало чинила за излазак Италије из зоне евра, решиће да потпише наш нацрт закона.

25. маја прошле године милиони европљана су гласали за политичке партије и покрете, у чијим програмима је постојала тачка о неопходности изласка из зоне евра. Значи ли то да друге земље треба да прате пример Италије и да је дошло време да се евро преда у архиву?

- Пре свега, није реч о изласку из Европе, ма колико покушавали да наметну ту мисао у Италији неки психолошки терористи, говорећи да изласком из евра држава аутоматски напушта ЕУ. То, као што се зна, уопште није тако. Ипак, ја сам убеђен да државе треба да изведу за себе исправне дугорочне прорачуне пре него што ступе у зону евра. На пример, ми у Италији смо доспели на удицу штампе и „великих“ професора и псеудо-економиста, који нису успели да предвиде ову кризу коју сада преживљавамо. Зато ја позивам оне земље које разматрају могућност придруживања зони евра (на пример Хрватску) да спроведу озбиљну анализу како би схватиле да ли о тог корака у принципу има било какве користи.

Нива Миракјан,


КАТЕГОРИЈЕ