Нереди у Фергусону – последица политике власти САД

26-11-2014 11:35:29 | | Глас Русије, фото: FOTOBANK/Getty Images/ vostok.rs |


Нереди у Фергусону (држава Мисури) последица су политике америчких власти које вековима нису успеле да постигну потпуну интеграцију беле и афроамеричке заједнице и „заневши се политичком коректношћу“, прећуткивале су расну тему скоро 30 година, сматрају експерти.

Одмах после оглашавања пресуде пороте, којом је ослобођен полицајац - убица тинејџера, у Фергусону су започели нереди. Демонстранти су бацали на полицију каменице и боце. На место нереда изашла је оклопна техника. Ненаоружани тинејџер био је убијен у августу ове године, протести после инцидента више пута су прерастали у сукобе демонстраната са полицијом. Случај је добио национални и међународни одјек.

Протести у Фергусону су резултат неуспешне политике америчке владе на свим нивоима, изјавио је за Си-Ен-Ен професор политикологије из државе Охајо Џејсон Џонсон:

- Иза чињеница да расни састав пороте битно утиче на коначни резултат и да полиција превише ретко носи одговорност после пуцњаве на „обојене“ Американце, стоји нешто више: потпуна неспособност владе на локалном нивоу, на нивоу федералне јединице и чак на нивоу државе; одлука суда показује све што је неправилно данас у Америци.

Према мишљењу политиколога, слабост грађанског друштва у Фергусону је један од узрока нереда. Политику руководства федералне државе у датој ситуацији најлакше је представити у виду списка неуспеха: Национална гарда Фергусона није била како треба пипремљена, није био именован специјални тужилац за случај Дарена Вилсона, мада је објективност тужиоца округа била доведена у питање, изјавио је политиколог.

Што се тиче администрације председника САД, Барак Обама је урадио премало или ништа како би помогао људима који страдају у Фергусону. Када би држава испуњавала своје основне функције, насиље у Фергусону могло би у значајној мери да буде спречено и становништво би имало више поверења према одлуци суда, изјавио је Џонсон.

Водећи научни сарадник Института за проблеме међународне безбедности РАН Алексеј Фењенко, коментаришући догађаје у Фергусону, истакао је да су они постали последица политике САД 70-их година. Тада, 70-их година, Америка се тако занела политичком коректношћу, да расне проблеме није било могуће разматрати у америчком друштву, рекао је Фањенко.

Експерт је подвукао да је расна тема превише табуирана у САД. Већ се сматрало некоректним разматрати расну тему, опасним за политичку каријеру. Али болест, ако се не разматра, никуда неће нестати; она је једноставно отишла у дубину и постепено је сазревала унутар америчког друштва, истакао је он.

Према његовим речима, проблем се састоји у томе како да се сада врати уназад систем политичке коректности, како да се отворено започне дискусија о расним питањима пошто је она скоро 30 година демонстративно прећуткивана.

Према мишљењу Фањенка, немири у Фергусону нису последњи у САД:

- Ипак постоји основни осећај да се црначка заједница у Америци до данас не осећа коначно задовољеном у актуалним систему америчке државности, као што се не осећа ни бела заједница, јер у полицији постоје врло интензивни разговори да власт веома подржава црначки слој. Мислим да је овде корен проблема.