Две даме у посади – да није превише?

25-11-2014 04:54:13 | | Глас Русије, фото: NASA TV/ vostok.rs |


Посада МКС је добила још једну даму. Поред Рускиње Јелене Серове, овамо је стигла астронаут европске аерокосмичке агенције, 37-годишња Италијанка Саманта Кристофорети. После успешног спајња брода Сојуз ТМА-15М са станицом, 24. новембра на њу је ступила посада 42/43 дуготрајне експедиције.

Нову посаду чине – Рус Антон Шкаплеров, Италијанска Саманта Кристофорети и Американац Тери Вертс, који ће бити командир нове експедиције. Тако се тренутно на МКС налазе две жене и четворица мушкараца – два руска космонаута Александар Самоктјајев и Антон Шкаплеров и два астронаута НАСЕ Бари Вилмор и Тери Вертс. Две посаде ће морати да проведу у космосу заједно 169 дана.

Саманта Кристофорети, пилот италијанског ратног ваздухопловства, поред матерњег језика, одлично говори енглески и руски. Пипрему за лет прошла је у Америци и Русији, за њу то је прва космичка експедиција. На станици она ће вршити експеримент проучавања квалитета сна у космосу. Мушкарцима предстоји да три пута изађу у отворени космос. Планирани су такође радови са руским транспортним теретним бродовима Прогрес, европским теретним бродом и јапанским теретњаком Коунотори. У плану је око сто експеримената у таквим областима као што су космичка биотехнологија, медицинско-биолошка истраживања, дистанционо сондирање Земље.

Један од задатака који предстоји руском космонауту Антону Шкаплерову је тестирање скафандера, напуњеног радиоапаратуром. Захваљујући њему убудуће ће бити могуће да се преносе лекције из космоса. Традиционално са космичке висине посада ће говорити на друштвеним мрежама о животу у орбити. На сајту Роскосмоса Антон Шкаплеров намерава да објављује фотографије, а Саманта Кристофорети да објављује резултате својих истраживања.

Први пут у историји летова Италијанка је довезла на станицу апарат за кафу ISSpresso . Не зна се да ли ће космонаути пити за доручак мирисну кафу или је то пи-ар акција познате марке која производи апарате за кафу.

Љусмила Сакјан,