Свет се променио и Русија неће пропустити своју шансу

25-11-2014 08:42:45 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Ramil Sitdikov/ vostok.rs |


На Скупштини Савета за спољну и одбрамбену политику одржаној у Москви, министар спољних послова Русије Сергеј Лавров је изнео своје мисли о путевима деескалације међународне напетости.

Сергеј Лавров изјавио је да се односи између Русије и Запада приближавају тренутку истине: Или се враћамо правом партнерству, или почињемо да правимо скандале. Наши европски партнери су већ кренули на све или ништа, – сматра министар. Према мишљењу Лаврова, Запад је покушао да натера Русију да прогута унижење Руса и рускофонског становништва у Украјини. У суштини Европа је погазила сопствене принципе демократске смене власти, подржавши украјинске екстремисте.

Сада западни лоби украјинске партије рата подмеће клипове под точкове мировног процеса, пшто стабилна и предвидива Украјина није занимљива ауторима доктрине одвраћања Русије. Говори први проректор финансијског универзитета у Влади РФ Константин Симонов.

- Стиче се утисак да многе земље Запада нису превише заинтересоване за мировни процес. Ја, наравно, не говорим о Европи, већ о САД. Имам осећај да Америка жели да се Украјина претвори у „токсичну“ земљу, која ће стварати огромне проблеме за Русију. А што се тиче ЕУ, једини сценарио нормализације ситуације је ослобађање ЕУ од трансатлантске зависности... Ако Европа не постане самостална, ако се не ослободи сталног праћења америчких савета или чак наредби, ништа се неће променити.

Сергеј Лавров је приметио да лидери западних земаља намерно уводе санкције, како би разорили националну економију Русије и самим тим провоцирали масовне протесте. Запад жели да промени режим, то нико не пориче, изјавио је Лавров.

Плус настале ситуације је у томе што је све стало на своја места, и сви прорачуни у основи деловања Запада су постали очигледни испод декларација о спремности на изградњу јединственог евроатлантског простора и заједнице безбедности, заједничког европског дома. Данас задатак Русије није само у томе да се разабере са прошлошћу, већ и да означи јасну маршруту у будућност.

Према мишљењу министра Лаврова, свет се мења: као што је већ много пута било, прво нечији утицај и моћ достижу врхунац, затим уморне лидере смењују они који се развијају брже и ефикасније. Запад мора да учи историју и да полази од реалија. Однос између амбиција САД и њихових реалних могућности данас се променио, констатовао је министар Сергеј Лавров, што значи – Русија је добила шансу.

Сергеј Дуз,

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут