Налазите се на страници > Почетна > Блог > Дестабилизација Европе

Дестабилизација Европе

25-11-2014 12:32:14 | | Глас Русије, фото: East News/Imago Stock and People/ vostok |


На седници министара иностраних послова ЕУ у Бриселу, одржаној ове недеље, европски дипломати су демонстрирали отворену дестабилизацију политике ЕУ. С једне стране је очита нежеља продубљивања штетних економских санкција против Русије, с друге је раст притиска САД.

Као резултат, изјаснивши се против повећања притиска на Москву, они су усвојили одлуку само о ширењу "црних спискова" личности, којима је забрањен улазак у ЕУ, а чије рачуне ће у европким банкама бити блокирани. Овог пута су додали лидере ДНР и ЛНР. Какве везе то има са санкцијама против Русије?.

У Кијеву и Вашингтону не престају покушаји притиска на Брисел. Није тајна да приликом затвореног сусрета Барака Обаме и лидера ЕУ "на маргинама" самита G20 у Брисбену разматрала се управо криза у Украјини. Овог пута Вашингтон није успео да убеди Европу да жртвује сопствене интересе. Професор факултета политикологије МДУ Андрей Манојло сматра да Вашингтон, инсистирајући на антируским санкцијама, покушава да ослаби и Европу, и Русију.

- Вашингтон води двоструку игру. ЕУ је за САД ништа мање опасан противник него Русија. Пре свега, са економског гледишта. САД-ама не би било на одмет да искористивши украјинску кризу, нестабилност у Украјини, погоде два своја конкурента. Пре свега Русију, чији се положај нагло појачавао последњих година због јаке спољне политике, јер Русија већ може да не само износи своје мишлење о догађајима у свету, већ да га брани на међународној сцени. Што се тиче ЕУ, САД, с једне стране, покушавају да наметну уједињеној Европи своје пројекте, пре свега политичке. С друге стране, користе сваку могућност да би поткопале њену економску моћ.

Већина европских земаља је разочарана санкционом тактиком. Например, Берлин је последњих дана упорно позивао на дијалог с Русијом. О томе су говорили и канцелар Немачке Ангела Меркел, и шеф немачког МИП Франк-Валтер Штајнмајер. Уочи сусрета у Бриселу заменик канцелара СРН Зигмар Габриел је изјавио да "помоћу допунских санкција став Русије се неће променити. То ће само и даље продубљивати ситуацију".

Вашингтон сматра да има право да казни земље, када оне поступају по неком питању не онако, како он жели, - изјавио је недавно министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров.

- Данас у глобалном свету узајамне зависности фиксирање нових линија поделе, ограничавање помоћу визних, економских препрека је очигледни анахронизам. Хтео бих да наведем речи Фјодора Михајловича Достојевског, који их је као да јуче написао. Цитирам: У Европи вичу о руским заузимањима, руској подмуклости, међутим, сами дрекавци никако у то не верују, никада нису ни веровали. Крај цитата. То много подсећа на оно, што видимо данас.

Пре почетка сусрета у Бриселу министар иностраних послова Финске Ерки Туомиоја је изјаявио да је ради регулисања украјинске кризе неопходно тражити политичко решење конфликта. "Данас је увођење нових санкција нецељисходно", - из ј авио ј е фински дипломата. Против нових санкција према Росији су се изјаснили представници Словачке, Мађарске, Грчке и Кипра.

Изгледа, Европа почиње да отреса са себе Ујку Сема, који покушава да је угуши у свом пријатељском загрљају.

Валериј Агејев,

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут