Горбачов: Запад се „већ помирио“ са уласком Крима у састав РФ

25-11-2014 03:55:56 | | Глас Русије, фото: AP/Alexander Zemlianichenko/ vostok.rs |


Горбачов је био почасни гост на манифестацији у част 25. годишњице пада Берлинског зида која је одржана у Немачкој. Том приликом, он се срео са немачком канцеларком Ангелом Меркел. На крају сусрета, Горбачов је изјавио новинарима да је канцеларка спремна да односе са Русијом изведе на нови ниво.

Између осталог, бивши председник СССР нагласио је да је немогуће „одвојити Крим од Русије“, јер је он „њено дете“. Објављујемо превод дела интервјуа са Михаилом Горбачовим.

Шта је изазвало украјинску кризу?

- Разлог је ипак – распад СССР. Када су почели разговори о Бјаловјешком споразуму, требало је, наравно, вратити се на проблем Крима.

Тј. украјинску кризу је требало решавати још за време Бјаловјешке шуме?

- Управо тада је то требало решавати.

Јељцин је покушао?

- Не, али је требало. Питање је висило у ваздуху.

Зар се о томе тада говорило?

- Слушајте, зар смо бар једну годину ћутали о Криму? Тамо је наша флота. Украјина није могла никуд отићи. Вођени су преговори, она је пристајала. А како другачије, ако су Руси за ту земљу ратовали толико столећа? Украјина као држава се појавила за време Лењина. До тада, за време цара, та територија је била део Русије.

Ви одобравате то што се десило на Криму?

- Рекао сам: одобравам, јер се народ, Кримљани, изјаснио скоро једногласно за то. И изгласали. Нисам очекивао да је то већ сазрело...

А међународно право?

- Када је текао распад СССР, где је било међународно право? Произилази да нам је Запад веровао? Нека се онда и даље не меша.

Где видите компромис у украјинском питању између Запада и Москве?

- Још увек га нема, али је он у потпуности могућ. Мислим да ће изгубити и Русија и читава Европа ако до тога не дође. Тада ће одговорност пасти на садашње управитеље.

Да ли ће се Запад помирити да Крим остане руским?

- Мислим, да. По мом мишљењу, они су се већ помирили.

Изградити нови зид на граници између Русије и Украјине?

- То је глупост. Нека тада и ров копају. Некога ћемо закопати, ко више није потребан. Са почастима.

Ви сте – рушитељ Берлинског зида, а сада се ствара нови. Да ли сте разочарани?

- Ко сада није разочаран? Колико снаге је било уложено... Много опасних струја је настало, група око председника, влада.

„Јастребови“?

- Горе. Директно корен подривају. Погледајте, у Украјини је гранатиран Доњецки аеродром до његовог потпуног уништења. Затварају руднике. Чиме ће се грејати – не знам. Онда ће Европа пребацивати Украјинцима огрев... Успут, код мене кући сечу шуму. Не знам зашто. Целе гомиле исеченог дрвећа лежи. Можда за Украјину?

Да ли су се изненадили много на Западу што штитите Кремљ и Путина?

Ја штитим истину. А истина у овом случају се огледа у томе што се Русији не може одвојити Крим. То је њено дете. Ми не обнављамо СССР. Немогуће је, а и није потребно.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут


КАТЕГОРИЈЕ