Налазите се на страници > Почетна > Блог > Русија на прелому епоха

Русија на прелому епоха

25-11-2014 03:48:47 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Ramil Sitdikov/ vostok.rs |


Недавни „владин час“ у Државној думи РФ био је посвећен сложеном политичком моменту у којем Русија мора да брани своје националне интересе. Програм рада представио је посланицима министар иностраних дела Сергеј Лавров.

Министар је убеђен да међународни односни пролазе кроз транзицију, која је повезана са објективним процесом формирања новог полицентричног светског поретка. Тај сложени процес није праћен глобалним сукобима, већ низом интензивних конфликта локалног карактера. Јача конкуренција у свим сферама, укључујући моделе социјално- економског развоја и вредносне оријентире- подвукао је Сергеј Лавров:

- У тим условима пред нама стоје задаци који су заиста од историјске важности, чија се комплексност не сме занемарити. У исто време је очигледно да Русија располаже свим могућностима за консолидацију својих позиција као један од центара новог многополарног система, за активни утицај на међународну ситуацију у интересу њеног опоравка, јачање безбедности и стабилности, да створе повољне спољашње услове за унутрашњи развој земље, обезбеђујући одржив привредни раст, а тиме и - побољшање квалитета живота наших грађана. Спроведећи своју независну политику, а у складу са савременим трендовима и вековним традицијама, Русија привлачи широк спектар партнера у Азији, Африци, Латинској Америци и Европи. Ми смо отворени да удружимо снаге са свима који показују спремност да сарађују уз поштовање начела равноправности, узајамног поштовања и ослањања на принципе међународног права и централне улоге УН у светским пословима.

Према речима министра Лаврова, Москва се залаже за интеграциони, позитиван дневни ред, који је усмерен не на удаљавање, већ на развој веза међу државама:

- Украјински криза је резултат спровођења политике западних земаља током последњих четврт века- јачајући своју безбедност на рачун безбедности других, ширећи своју контролу геополитичког простора. То се манифестује у сукцесивним таласима проширења НАТО-а, противно гаранцијама датим на највишем нивоу и у супротности са церемонијалних декларација о формирању система једнаке и недељиве безбедности у Евро - Атлантика. Уз подршку САД и неких европских земаља у Украјини је извршен неуставни оружани преврат. Национал -радикали довели су земљу на руб раскола, и гурнули је у грађански рат.

Министар је подсетио да је током читавог трајања кризе у Украјини, Русија радила на томе да помогне Украјини у превазилажењу тешког периода. Ипак, Запад свим средствима демонизује Русију, бацајући на њу одговорност за трагедију на Југо-истоку Украјине, а оваква је демонизација осуђена на пропаст, сматра Сергеј Лавров:

- Покушаји да се пребаци кривица за кризу на Русију немају перспективу - истина о томе шта се дешава, пробија свој пут чак и кроз пристрасне западне медије. Немогуће је сакрити се, иза незаконитих унилатералних санкција, које само подривају напоре да се стабилизује светска економија, и не воде ка решењу украјинске кризе.

Сергеј Дуз,


Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут