Амбасадор Србије у Москви: Србија се нада скором почетку изградње Јужног тока

25-11-2014 12:06:31 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Србија се нада скором почетку изградње првог дела Јужног тока, изјавио је данас на прес-конференцији у МИА „Росија севодња“, амбасадор Србије Славенко Терзић.

Последња варијанта маршрута Јужни ток предвиђа да ће гасовод, када изађе на обалу Европе у Бугарској, кренути ка Србији и ту ће се раздвојити. Један крак ће кренути преко Мађарске у Аустрију, а други - преко Мађарске у Словенију и Италију. Осим тога, предвиђена је изградња кракова у Хрватској и Републици Србској. Сада се у Србији ради на пројектовању трасе гасовода. Терзић је прошле седмице изјавио да Србија очекује да ће крајем године почети изградња гасоваода Јужни ток.

„Очекујемо да ће радови почети у најскорије време“, рекао је данас Терзић. Према речима амбасадора, пројекат Јужни ток у Србији има статус пројекта националног значаја. Према речима Терзића, већ су потписани сви договори између Русије и Србије.

„Ми смо спремни да почнемо изградњу тока, само чекамо наше комшије Бугаре, који још увек одбијају да крену са изградњом“, рекао је амбасадор и додао да се ово питање мора решавати у преговорима Москве и Брисела.