Раст извоза пољопривредно-прехрамбених производа Србије у РФ увећан за 70%

24-11-2014 12:09:11 | | Глас Русије/ vostok.rs |

Србија без јабука због Русије?


Нико не може да порекне да ће руске санкције итекако осетити извозници из ЕУ, јер су само током прошле године од извоза прехрамбених производа у Русију приходовали скоро 12 милијарди евра.

Обзиром да је званична Москва у августу, на годину дана забранила увоз меса, рибе, млека и млечних производа, воћа, поврћа из ЕУ, САД, Аустралије, Канаде и Норвешке, србском извозу је ова околност отворила велике могућности. Србија није међу земљама које су Русији увеле санкције и није погођења овим контрамерама званичне Москве, стога јој се сада, отварају још веће шансе за извоз роба на руско тржиште. Овде се мора нагласити да је за повећање србског извоза неопходно и строго поштовање прописа и одредби уговора са руским партнерима. Осим тога, пресудно је и озбиљније схватање величине и захтевности руског тржишта. Дејан Делић, саветник у Привредној комори Србије коментарише ситуацију:

- С обзиром на то да су од краја седмог, почетка осмог месеца ступили на снагу другачији, измењени трговински односи између ЕУ и РФ и самим тим је већа потражња за производима из Србије. Бројни захтеви руских трговинских ланаца и дистрибутера који свакодневно шаљу захтеве за разне врсте производе и у складу са нашим могућностима ми покушавамо да објединимо ту понуду која би могла да задовољи елементарне карактеристике или захтеве руског тржишта и самим тим раст извоза прехрамбених производа можемо да очекујемо у наредном периоду.

Након увођења забране увоза хране из ЕУ, сама Унија је апеловала на Србију да не охрабрује додатни извоз својих пољопривредних производа у Русију. Након овог апела, Александар Вучић, премијер Србије је изјавио да ће поштовати вољу ЕУ по питању извоза робе у Русију. Вучић је тада рекао и да Србија неће давати субвенције својим пољопривредницима. Иако званично на путу ка ЕУ, Србија неће ни уводити санкције Русији, изјавио је србски премијер истом приликом. Одређене субвеницје, Србија је ипак исплатила својим пољопривредницима,, говори господин Момчило Васиљевић индивидуални пољопривредни произвођач јабука, који руководи компанијом „Воће НД“ из Горње Трнаве:

- Субвенције које смо добили од државе, су за сваку похвалу. Видим да је држава исплатила све што је било у заостатку, све је реализовано. У принципу, то ће тек колико толико помоћи да се мало оживи прозводња. Мислим да би требало да се још више улаже у базну пољопривреду и да би требало у потпуности укинути субвенције овим државним предузећима која „поједоше“ све. Сав тај новац би требало пребацити у пољопривреду и за две године би Србија била земља попут Холандије. Било би добро да Србија може да улаже у обраду и набавку вештачког ђубрива, осавремењавање производње, противградне заштите итд... Иначе, сама Србија, како је сада организована и колико се улаже- ту је заиста веома тешко направити неке велике количине, како би се само Москва снабдевала, а камоли нешто више.

Ипак, када се говори о повећању извоза у РФ, морају се имати у виду и друге објективне препреке. Ту се најпре мисли на географску удаљеност, која повећава цену превоза робе, господин Делић наставља:

- Узевши у обзир да је РФ четврто извозно тржиште за пољопривредно-прехрамбене производе, а знајући да су прва три Република Србска, Црна Гора и Румунија и сагледавајући укупну цену трошка транспорта која у финалној цени производа у значајној мери узима место, можемо да кажемо да је квалитет самог извоза пољопривредно-прехрамбених производа у РФ значајан. На основу података за девет месеци 2014.године, ми можемо да кажемо да је раст извоза пољопривредно-прехрамбених производа Србије у РФ износио 214 милиона долара што представља раст од значајних 70%.

Тих 70% није ни из далека то, колико би иначе могло да буде, тако да ми до краја године очекујемо извоз пољопривредно-прехрамбених производа у РФ у износу од преко 300 милиона долара.

Често се и сами произвођачи жале на чињеницу да као појединци, тешко могу да понуде једном огромном тржишту као што је руско, редовне испоруке. Како заиста ствари стоје по том питању, говори господин Момчило Васиљевић индивидуални пољопривредни произвођач јабука, који руководи компанијом „Воће НД“ из Горње Трнаве:

- Проблем је што се ради о малој производњи. Бојим се да у следећих месец дана, до 15. или 20. децембра у Србији неће бити квалитетне јабуке. У Суботици, на терминалу- граничном прелазу, пре неки дан је било 20 камиона натоварених јабукама за Русију. То су изузетно велике количине, које готово свакодневно одлазе.

Плашим се да не почну малверзације и шверц робе из других земаља. Била је својевремено прича да је у септембру било увезено 400 камиона јабука, а да су документи били обрађени тако да је наводно та роба пореклом из Србије. То су приче, али знате, где има дима, има и ватре....

Јована Вукотић,