Кина избила на чело светског рејтинга суперкомпјутера

23-11-2014 08:08:04 | | Глас Русије, фото: East News/Associated Press/ vostok.rs |


САД нису успеле да поврате палму првенства у производњи компјутерских система великих капацитета, коју су некада неопозиво освајале. Четврти пут заредом на светском рејтингу суперкомпјутера прво место заузима суперкомпјутер „Тјанхе-2“, који је направио Кинески институт за одбрамбену науку и технику.

По верзији међународне организације ТОП500, на другом месту је суперкомпјутер Titan који припада националној лабораторији „Оук-Риџ“ минстарства за енергетику САД.

По брзини рачунања кинески монструм скоро двоструко превазилази америчког конкурента. Његов капацитет је, поређења ради, једнак капацитету 42.300 кућних компјутера на бази савременог процесора Intel Core i 7. „Американац“ већ по четврти пут заредом не може да се реваншира, иако је капацитет „Тјанхе-2“ остао исти као прошли пут. Стручњак за конкурентско обавештавање, професор Уралског државног економског универзитета Евгениј Јушчук је убеђен: вођство Кине у овој области је резултат амбициозне и наменске државне политике.

- Да би се у компјутерској техници постигли овакви резултати на једном месту треба концентрисати много паметних људи, много новаца и добру индустријску базу. Кина је 25 година ишла управо ка томе и, између осталог, развијала је електронику. Није случајно што је код себе сместила производњу америчких машина Apple и многих других. Правећи производе за њих, уједно је преузимала технологије. Даље је кренула у војну сферу. Суперкомпјутер представља резултат свега овога. Јер, Кина покушава да избије међу светске лидере, и то не само у овом правцу. Она у целини жели да избије међу светске лидере у економији, и већ је постала један од њих. Осим тога, Кина сад активно слаби САД, између осталог, активно напада долар. Зато напредак у суперкомпјутерима представља испољавање исте ове тенденције.

Уочи објављивања рејтинга ТОП500 министарство за енергетику САД је најавило програм COREL . Инвестиције износе 325 милиона долара. Циљ је стварање два суперкомпјутера чија брзина рачунања може бити 3-5 пута већа од „Тјанхе-2“.

Међутим, главни аутор рејтинга, професор Универзитета „Тенеси“ Џек Донгара сматра да ће у „компјутерској трци“ САД бар до 2018. године гледати Кини у леђа. Његово мишљење дели Александар Власов – директор за развој пословања медијске компаније „Гротек“, програмски директор Међународног форума „Технологија безбедности“:

- Није нимало чудно то што се најмоћнији суперкомпјутер преселио у Кину и што Кина сад води у овој трци. Не заборавимо да је Кина светска радионица за склапање компјутера свих водећих произвођача. Зато је за десетак година успела да се обучи. Стога ми се чини да је у питању логичан развој IT -гране у Кини. Суперкомпјутер показује ниво технолошког развоја земље. Значи, једноставно видимо да је Кина од копирања прешла на самосталну израду производа врло високих технологија и да јача своје лидерске позиције.

Ипак, збирни капацитет свих суперкомпјутера у земљи још увек остаје највећи у САД. Истина, број моћних америчких система на рејтингу ТОП500 и даље пада. Пре годину дана их је било више од половине – 265. На најновијем ажурираном рејтингу остало их је 231. Оваквим темпом САД се ближе историјском минимуму већ следеће године.

Без обзира на изванредне резултате „Тјанхе-2“ укупан број кинеских супрекомпјутера такође опада. Из нове верзије рејтинга нестало је 15 кинеских система, остао је само 61.

У осталом делу азијског региона се такође запажа опадање. Укупан број система великог капацитета у њему је за пола године пао за 12 суперкомпјутера. Остало је само 120 моћних система у целом региону.

Наталија Кашо,