Амерички систем: Створити терористе да би направили "демократију"

20-11-2014 07:44:00 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Амерички агенти се налазе у БиХ већ данима, а Стејт Департмент их је послао у 17 земаља у циљу, како они кажу, откривања и хватања радикалних исламистичких група. Претходно је амерички министар правосуђа Ерик Холдер објавио да су САД оформиле групу која би радила у овом циљу.

Центар за деловање америчких агената се по мишљењу већине стручњака налази у БиХ која је земља са највише радикалних исламиста у Европи.

Службе у БиХ немају прецизне информације о овим дјелатностима САД на сопственој територији, док су из амбасаде САД у БиХ саопштили да ће именовати правног саветника за тероризам.

На ову тему смо разговарали са војно-политичким аналитичарем Гостимиром Поповићем.

Појачани исламски радикализам у БиХ, првенствено у Федерацији БиХ је појачан због ратова у Ираку и Сирији. Са друге стране, американци који су исти ти творци радикалних исламиста и који их подржавају у одређеним земљама и у одређено време када њима то одговара, као што су подржавали и њихово присуство током протеклиог рата у БиХ, ових дана су послали агенте да истражују активности радикалних исламиста на овом простору. Какво је Ваше мишљење?

Када говоримо о активностима САД и њиховој наводној борби против тероризма, једноставно, шта год да кажу, не може им се веровати. Када говоримо о југоистоку Европе на којем заиста имамо проблеме од одређених радикалних група, групација и чак организација, имамо причу да ће наводно САД послати или шаљу одређену групу људи који то треба да истраже на овом простору. Међутим, те групе људи већ дуго постоје овде и дуго раде. Њихов основни циљ није борба против тероризама, поготово спречавање узрока тероризма, него ојачавање одређених исламских групација за борбу против Републике Српске, односно за њену дестабилизацију. Када говоримо о дестабилизацији није само у питању Република Србска. Дестабилише се православни део Македоније, дестабилише се ситуација на југу Србије и Косову и Метохији.

Дестабилише се ситуација у Црној Гори, тако да у целом региону, они су ти који управљају дестабилизационим процесима, односно све раде по принципима њихове доктрине, теорије хаоса. Према томе, то нису никакви борци против тероризама ни стручњаци него једноставно то су људи који праве одређене дестабилишуће активности на овом простору. Друга ствар, да ли они кога питају или не питају, они долазе како год и кад хоће и раде шта хоће. Нажалост, наши официјали и представници у појединим институцијама, када им дође амерички наредник, отварају му се сва врата и трче да му се што пре додворе, уместо да обезбеде да се према њима поступка као према свима другима. Поготово то, да се у Републици Србској према њима поступа као према фактору који не доноси стабилност.

Они су овде дошли на своју руку, без икаквих овлаштења домаћих власти. Да ли се они могу прогласити евентуалним "шпијунима", ако знамо да такве ствари иду дипломатским путем, путем МСП-а или безбедносних служби.

- Када говоримо о одређеним дипломатским мерама, то је једноставно немогућа мисија јер је Министарство спољних послова под њиховом контролом, под њиховом контролом су најмање два, а можда и три члана Председништва и под њиховом контролом је буквално све то што се овде дешава.

Међутим, Република Србска мора да стави до знања, да то зна и да ће на сваки начин на својој територији да спречи деловање таквих организација. То је једино што се за сада може урадити, јер све друго је практично немогуће урадити пошто они држе под контролом ту ситуацију. Ако томе додамо сервилност појединих домаћих носилаца јавних функција, онда долазимо у позицију да је врло тешко борити се са тим. Ми имамо један частан изузетак, Министарство унутрашњих послова Републике Српске које се заиста лавовски бори да очува стабилност у Републици Србској, и поједине друге институције. Међутим, са друге стране, од федералних партнера имамо подржавање таквих активности, тако да је то за сада веома тежак посао који захтева измену и легислативе и организација.


О незаинтересованости САД по питању тероризма на овом простору саопштила је и Душанка Мајкић, члан Комисије за одбрану и безбедност ПС БиХ, која је истакла да су управо Американци ти који који су суздржани око проблематике тероризма на Балкану.

Вања Савићевић,