Кијев припрема војну операцију на Донбасу

15-11-2014 12:47:27 | | Глас Русије, фото: East News/Ukrafoto/ vostok.rs |


Кијевски тенкови и артиљеријска оруђа окружила су Донбас. Упркос Минским договорима, до којих су представници Кијева и Народне војске дошли 5. септембра уз посредништво Русије и ОЕБС-а, кијевске власти увећавају војну моћ на линији фронта. Званично важећи режим прекида ватре редовно се крши. У том контексту лидер Доњецке Народне Републике Денис Пушилин се обратио Кијеву са позивом да се хитно закаже датум нових преговора у Минску.

Састанка неће бити, реаговао је Кијев. Како је изјавио саветник шефа Службе безбедности Украјине Маркијан Лубкивски, за тим нема потребе. Стиче се утисак да се Кијев спрема за рат, јер само у том случају преговори о мировном регулисању заиста губе смисао.

У међувремену Кијев, упосливши војне фабрике даноноћно и прегруписавши трупе, на међународним платформама тврди да не разматра војни сценарио. Како је изјавио министар иностраних послова Украјине Павел Климкин у интервјуу за немачке новинаре, војна операција може да угрози цивиле, зато украјинске власти траже политичко решење питања. То што представник СБУ Лубкивски практично истовремено у програму националне телевизије обећава да ће се ускоро прећи на активна дејства, шеф унутарполитичког ресора Украјине Климкин не коментарише. Пошто су информације за унутрашњу потрошњу и информације упућене у иностранство у Украјини две потпуно различите ствари.

Чинило би се, објективну слику би могла да представи посматрачка мисија ОЕБС-а. Али недавно је она добила пацку: Кијев је оптужио њене сараднике за разглашавање војне тајне. Наводно, они су саопштили штампи о местима где је лоцирана украјинска војска. Касније је Кијев дезавуисао своје изјаве. Али ОЕБС је очигледно за сваки случај постао осетно лојалнији Кијеву. Између осталог, недавно је био објављен реферат мисије поводом гађања доњецке школе, због чега су погинула два ученика а неколико њих је тешко рањено. Према резултатима прегледа кратера посматрачи су извели једнозначни закључак да је ватра отворена са северозапада, тачније из региона под контролом украјинских војника. Ипак, у одговарајућем материјалу за медије пасаж где се помиње правац ракетирања школе није остао, истакао је представник МИП РФ Александар Лукашевич.

Тешко да се то може назвати случајном грешком. Виде се рецидиви старе болести, када посматрачи на штету сопственог угледа и захтева објективности покушавају да искриве слику дешавања како би угодили Кијеву. Позивамо руководство специјалне мисије да одустане од улоге сведока оптужбе на страни Кијева и да се врати раду на непристрасним начелима у име мира на украјинској територији.

Шпекулације о кретању неидентификоване војне технике по територији Донбаса, које су Кијев, НАТО и САД одмах приписали Русији, Александар Лукашевч је назвао заплашивањем. Никакви докази, чак фотографије у друштвеним мрежама, не потврђују ове оптужбе. Али оне се добро уклапају у антируску кампању коју су Кијев и Запад покренули поводом ситуације на истоку Украјине. И ова кампања такође иде на руку онима који подржавају агресивни сценарио развоја догађаја.

Нина Антакољска,

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут