САД се замислиле над својом арапском линијом

15-11-2014 12:45:38 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Барак Обама је наредио да се ревидира стратегија борбе против радикалне групације Исламска држава на територији Сирије. Међутим екпсерти тврде да, без одлучне перестројке, неуспех САД у блискоисточном правцу је неминован.

Победоносни рапорти Пентагона о борби против ИД не могу да промене скептично расположење експерата. Према њиховом мишљењу, САД све дубље улазе у проблеме кои немају ни материјалних ресурса за рдикално решње, ни политичку вољу за нетривијални маневар. Очигледно Обама предосећа блискост ћорсокака.

Основни питање се састоји у противречности две стратегије: борбе против режима Башара Асада и борбе против радикала из ИД. Аналитичари сматрају да од два ова циља има смисла одабрати један, пошто се Дамаск и Исламска држава међусобно супротстављају. На недавним расправама у Конгресу министар одбране Чак Хејгел је признао да ИД представља у датом тренутку за Сирију насушнији проблем него што је Асад. Ипак за сада су све то само речи. Захтев за измену приоритета ризикује да остане без одговора, што ће неминовно довести до потпуног неуспеха. Говори оријенталиста Јелена Супоњина.

- Не могу да се сетим ни једног успешног примера политике САД на Блиском Истоку. Једноставно зато што успеха уопште нема. То исто може да се каже за борбу против тероризма. У ствари ИД је била формирана и ојачала је свој утицај, углавном у Ираку, дестабилизованом после америчке интервенције. Само релативно недавно терористи ИД су се активизирали у Сирији. Америкнаци сада раздувавају моћ ове групације. У ИД се убрајају и многе друге организације. Све се чини како би се нашао повод.

Повод за то да се реализје стара идеја и коначно оконча са режимом Асада. При томе већ поменути министар одбране Чак хејгел види то само у далекој перспективи. Према мишљењу Хејгела, америчка стратегија се састоји у јачању снага умерене сиријске опозиције до такве мере када они могу да бране и контролишу територију својих региона. Наредни корак треба да буде офанзива на ИД, а већ затим такозвани „Асадов проблем“.

Јасно је да ће такав прилаз на крају бити мало ефикасан. Планови Вашингтона противрече здравом разуму и реалној геополитичкој ситуацији. И реч је већ не само о Ираку и Сирији. Говори експерт за Блиски Исток Вјачеслав Матузов.

- На Блиском Истоку Американци губе читав арапски свет. Нагло се променила ситуација у Египту – једном од арапских лидера који одређују политичку атмосферу у читавом региону. А данас се тамо налазе на власти патриотски кругови. Арапи виде да Америка води двоструку игру. САД су се ослањале на Арапе, говориле су о коалицији, али у ствари ње нема.

Очигледно да Америци у њеној борби против радикалних исламиста потребно је да сарађује са антиклерикалним делом арапског света. Асад у том низу стоји мал те не на првом месту. Одлучни корак ка партнерству са Дамаском ће помоћи САД да превладају провалију између декларативних успеха и реалног стања ствари са Исламском државом.

Сергеј Дуз,