Да ли ће Исламска држава увести своју валуту?

15-11-2014 12:37:17 | | Глас Русије, фото: AP/ vostok.rs |


Ове недеље, на интернету и у неким западним медијима, појавила се информација да терористичка организација "ИД" која контролише заначајне територије Сирије и Ирака, намерава да уведе у оптицај сопствену валуту, „динар“. Информација се појавила на друштвеним мрежама, које се позивају на изјаве верских лидера у џамијама Мосула и Најнаве. Каква је вероватноћа да ИД уведе сопствену валуту и до чега такав корак може довести?

Своје мишљење о овом питању за „Глас Русије“ дао је професор на војној катедри МГИМО, експерт у области спољнополитичке идеологије Турске при влади Партије Правда и Развој, доктор политичких наука Владимир Аватков:

- Чини се могућим увођење у оптицај валуте „динар ИД“, имајући у виду нелегалне приходе ове организације. Друго питање је, колико дуго ће она постојати. Можда ће то бити дан-два, али такав сценарио ће још више учврстити структуру власти у оквиру Исламске државе. И, наравно, лидерима ове групације одговара такав корак са тачке гледишта формирања државе.

Са друге стране, то ће уједитити међународну јавност у њеној одлучности да се бори са групацијом ИД која се трансформише у државу. Међународна јавност добија све више аргумената у корист борбе са ИД.

Други експерт, директор Руско-турског научног центра Сверуске Државне Библиотеке иностране литературе Иљшат Саетов има друго мишљење:

- Није реално да ИД уведе сопствену валуту „динар“, јер она не може имати валуту у оптицају која би у потпуности била подржана златом и сребром. Највероватније, то ће бити експеримент који ће се завршити или тако што ће те монете бити разграбљене као сувенири, или ће ИД недостајати новац за ковање „динара“ из драгоцених метала. Пошто су све границе отворене, вредност златних кованица биће скупља од вредности динара као валуте. Постоји опасност да ови динари оду у иностранство, тим пре што ће при оваквој реклами ИД свако пожелети да узме динарза себе.

Осим тога, свака валута мора бити везана за светске валуте како би имала успешни проток унутар земље. Треба да има курс и међународно признање. Без тих услова, увођење „динара ИД“ – означава само коришћење ове валуте на црном тржишту, што ће бити непрофитабилно. Највероватније, овај корак је направљен како би се привукла пажња медија и међународне заједнице.

Јуриј Мавашев,