Туђ новац и сопствене вредности

15-11-2014 11:49:36 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Према саопштењима европских медија, врховни представник ЕУ за иностране послове и политику безбедности Федерика Могерини именовала је независног експерта за проверу чињеница корупције у правно-полицијској мисији ЕУ на Косову – ЕУЛЕКС.

Корупциони скандал разбуктао се после објављивања чланка у косовском листу Коха Диторе. Ових дана објављен је извештај Ревизионе коморе ЕУ који је открио чињенице ненаменског трошења средстава из фонда ЕУ. Брисел, као што се зна, не престаје да проглашава приврженост „европским вредностима“. Али сопствену корупциону инфекцију тиме још изгледа није у стању да излечи.

Треба подсетити да је мисија ЕУЛЕКС била формирана по одлуци ЕУ у децембру 2008. године. Њен циљ је пружање помоћи косовским властима у осигурању законитости и правног поретка у тој политичкој формацији, која је прогласила своју независност од Србије у фебруару ове године и признало ју је за сада 108 земаља света. ЕУЛЕКС, којем су прешла овлашћења сличне мисије УН – УНМИК, која је завршила свој рад, има 1600 полицајаца, судија и тужилаца практично из свих земаља чланица ЕУ, као и неколико држава које нису чланице ЕУ.

Како пише италијански лист Коријере дела Сера, ЕУЛЕКС је највећа и најскупља мировна мисија ЕУ. У тренутку формирања она је имала буџет од скоро милијарду евра и око 3000 сарадника. Сада се њихов број, истина, осетно смањио. Рад мисије је био срачунат на две године. Али она се налази на Косову већ 7 година, а реалне резултате, како закључује Коријере дела Сера, није ни постигла. Према речима издања, без обзира на све напоре европских политичара, Косово је минулих година постало за Европу права црна рупа и корупциона мочвара, која је све протекле године гутала европске финансијске токове.

По свему судећи, штетно дејство ове корупционе мочваре се одразило на морално здравље, ако можемо тако да кажемо, неких чланова саме мисије ЕУ. Како је саопштио већ поменути косовски лист Коха Диторе, позивајући се на документа која је добио на располагање, високи чиновници ЕУЛЕКС-а за мито су кочили кривично гоњење локалних корупционера. Поред чешких и канадских чиновника у скандал је умешан италијански судија Франческо Флорит, који је затворио очи на криминалну делатност албанских чиновника и терориста. Тужилац мисије Марија Бамје која је иступила са раскринкавањем тих чињеница, била је отпуштена под сумњом да је предала интерна документа медијима.

Не тако давно у јавност је процурео извештај правобранилачке организације Transparency International, чије изводе је навео немачки недељник Шпигел. Испоставило се да леви приходи многи осланика Европског парламента износе милионе евра – од 5,8 милиона до 18,3 милиона по човеку. Механизам додатних прихода није сложен – предавања или учешће у некаквим форумима на позив спознора за новац. Јасно је да затим тај посланик гласа за законе у корист оних који плаћају предавања. Корупција? Нема шта да се замери. Иван Родионов, професор Високе школе економије не чуди се томе.

- Мислим да ниво корупције у Европи није много нижи него у Русији. То да тамо није повољно знају сви који покушавају да воде бизнис у европским земљама. Не може се говорити да полиција у Европи не узима мито. Наравно, за полицајца то ће довести у питање рад до пензије. А да ли ће он одбити, на пример, из принципијалних разлога мито захваљујући којем ће можи да не ради, то је питање. Друга је ствар да ли ће му дати такав мито.

Принципијални разлози за полицајца су за чиновника европске вредности. Сопствене. Да ли ће оне бити јаче од „туђег“ новца? То је, говорећи речима професора, питање.


Олег Севергин,