Подли потези ЕУ према БиХ због санкција Русије

12-11-2014 10:14:15 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Како су узвратне санкције Русије према ЕУ удариле по економији ЕУ, ЕУ покушава на све начине, не бирајући средства, да надокнади изгубљена тржишта. Тако се испоставило да подлим потезима ЕУ избацује домаће произвођаче у БиХ, и то из продавница у властитој земљи.

Услед руског ембарга увоз прехрамбених производа у БиХ би могао ескалирати до неслућених размера, јер земље ЕУ траже шансу на трећим тржиштима. Трговачки ланци у БиХ иза којих стоји капитал из ЕУ условљава домаће произвођаче да снизе цене уколико желе да њихови производи буду на рафама тих трговачких ланаца.

На удару су се први нашли произвођачи млечних производа. Већ се је појавило млеко пореклом из земаља ЕУ са ценом од 1.00 КМ (0,50 Е), док се домаће креће око 1.50 КМ. Произвођачи млека тврде да им је отворено постављен ултиматум или да за њих неће бити места на полицама.

У Удружењу млекара Републике Српске су истакли да постоји озбиљна претња да млекарска производња буде потпуно угушена.

Домаћи произвођачи истичу да ће тржиште БиХ преплавити јефтини производи из земаља ЕУ и да се очекује права експанзија.

Као пример наводи се Холандија која је у Русију извозила прехрамбене производе у вредности од 530 милиона Е и сада покушава да нађе ново тржиште.

Пољопривредници траже да власти заштите домаћу производњу и уведу прелевман на увоз млека и млечних производа по цени од 72 пфенинга по литри. Наглашавају како је формирање аграрног прорачуна чланица ЕУ у Бриселу, ради ублажавања последица насталих забраном извоза производа животињског подријекла из ЕУ у Русију, проузроковало велики прилив ових производа на тржиште БиХ по изузетно ниским ценама, чиме су директно угрожени сви произвођачи и прерађивачи млека у БиХ, док са друге стране, да иронија буде већа, извоз производа животињског порекла из БиХ није дозвољен.

Млекари и пољопривредни произвођачи су најавили блокаде граничних прелаза, а председник Удружења млекара РС Владимир Усорац је истакао следеће:

- Ми смо спремни да идемо до краја. Ако треба у рат са свима, онда са свима. Ми муземо краве док власт музе народ. Ми морамо наставити мусти краве, али ћемо властима мало заврнути, да музу народ. Имамо пуне магацине млека у млекарама. Млекари не желе да скину ионако малу откупну цену млека, што ми не можемо дозволити јер се доводи у питање 20.000 сеоских домаћинстава у БиХ.

Министар вањске трговине и економских односа БиХ Борис Тучић је упозорио да уколико дође до блокаде царинских терминала преко којих се увозе млеко и млечни производи, то би могло означити почетак трговинског рата, односно забрану извоза домаћих производа у земље ЕУ. Он је нагласио да не смије доћи до блокаде царинских терминала, те је негирао наводе о прекомерном увозу млека и млечних производа у земљу додавши како се у БиХ месечно увезе млека и млечних производа између 9,5 и 10 милиона марака.

Са друге стране, млекари и Привредна комора РС, супротно претходном, наводе да је увоз удвостручен, а на тврдње власти како ће блокадом граница само изазвати контраефект и трговински рат с ЕУ се не обазиру.

- Народе на овим просторима ратови радују. Ми то волимо и увек смо спремни ратовати с било киме. Према томе, те изјаве о трговинском рату с ЕУ нас не брину, саркастично је рекао председник Удружења млекара РС Владимир Усорац.

Које ће потезе власти повући на овакве подле потезе ЕУ и да ли ће заштити домаћу производњу остаје да се види, а да ситуација уопште није наивна говори и чињеница да се је чак и хлеб почео увозити, а рафе продавница су све пуније робом из ЕУ сумњивог квалитета по ценама испод сваког минимума. На очиглед домаћих власти, домаћи производи се избацују из рафа, а домаћој производњи прети тотално уништење, у стилу "европских интеграција".

Вања Савићевић,

http://serbian.ruvr.ru/2014_11_12/Podli-potezi-EU-prema-BiH-zbog-sankcija-Rusije-7077/