Писмо певачице Валерије на летонском језику достављено председнику Летоније

11-11-2014 08:48:05 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Писмо певачице Валерије председнику Летоније на три језика – летонском, руском и енглеском – доставио је у понедељак у канцеларију шефа државе Андриса Берзињша адвокат Сергеј Жорин и оно је узето на разматрање, саопштио је за РИА Новости продуцент и супруг певачице Јосиф Пригожин.

Раније се саопштавало да Валерија намерава да напише писмо председнику Летоније, како би он дао правну оцену деловању МСП-а Летоније, који је забранио улазак у земљу Валерији, као и Јосифу Кобзону, Олегу Газманову и Ивану Охлобистину.

Како би испољила поштовање према председнику Летоније и летонском народу и како би информација била пренета, Валерија је написала писмо на летонском. Надамо се да ће председник правно оценити дејства МИП-а и да ће оцена бити поштена и праведна, као што је то уобичајено у сувереним демократским земљама, прокоментариосао је Пригожин за РИА Новости.

Вративши се формулацији, тачније „доприношењу поткопавања територијалне целовитости и суверенита Украјине“, коју користи министар спољних послова Летоније Едгарс Ринкевичс као основу да ме унесе на списак лица којима је забрањен улаз у Летонију, могу са сигурношћу да кажем да никада нисам иступала за агресију и конфронтацију међу земљама, стоји у писму Валерије чији је текст на располагању РИА Новости.

Према речима певачице, Летонија је земља која је била сведок њеног успона на музички олимп. "Мој стваралачки пут је започео управо фестивалом у Јурмали 1987. године. Узимајући у обзри дате околности, молим Вас да као шеф државе на принципима праведности и савести, потврђених Уставом Летоније, оцените дејства министра иностраних послова Едгарса Ринкевичса", резимира Валерија у писму.

Јуче се сазнало да је министар спољних послова Летоније Едгар Ринкевич решио да прогласи персоном нон-грата руског глумица Михаила Пореченкова. Ово је он саопштио на својој страници на Твитеру. Летонија ће доследно наставити своју политику против оних који својим поступцима поткопавају принципе међународног права. Пореченков није добро дошао у Летонији, пише Ренкевич. Раније на интернету се појавио спот где Пореченков пуца из митраљеза на Доњецом аеродрому у шлему са натписом Штампа.