Русија-АПР: стратешки приоритет

11-11-2014 08:21:51 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Michael Klimentyev/ vostok. |


Обрачуни у националним валутама између земаља Азијско-Пацифичког региона (АПР) смањиће зависност економија од долара, уверен је Владимир Путин. Председник Русије учествује на пословном самиту форума Азијско-Пацифичке економске сарадње (АРЕС) у Пекингу. Страним инвеститорима, који одлуче да раде на руском Далеком Истоку, Путин је обећао боље конкурентне услове. Са своје стране и Москва рачуна на повећање обима руских инвестиција у земље АПР.

Заседање форума је било посвећено теми "Шта значи за Русију Азијско-Пацифички регион". Осим Владимира Путина на њему су учествовали председници САД Барак Обама, Кине Си Ђинпинг, Јапана Шинзо Абе.

21. век већ називају "Пацифичким веком". Русија, као део АПР, мора да искористи конкурентне предности које пружа тај центар економије, технологија, иновација, који се нагло развија, - истакао је Владимир Путин.

- Са своје стране, развој таквих региона Русије, као што су Сибир, Далеки Исток, такође је јединствена шанса за земље тог великог региона, могућност ефикасног коришћења перспектитва, које се ту отварају, још већег учвршћења свог потенцијала. За Русију је сарадња с АПР стратешки, приоритетни правац. Веома је важно, што је за наше односе са огромном већином земаља овог региона карактеристично позитивно, конструктивно расположење. Ценимо га, те намеравамо да учинимо све, шта је могуће, ради развоја разноврсне билатералне и мултилатералне сарадње.

Иступајући пред учесницима Пословног самита, Путин је детаљно изнео планове руских власти у даљем развоју економије. Данас су се они нашли у тешкој ситуацији због ниских цена нафте и санкција, које је увео Запад. То је резултирало између осталог озбиљним смањивањем курса рубље. Без обзира на то, истакао је председник, држава има довољно ресурса и не мора да предузима ванредне мере. Неће бити никаквих огранирчења за кретање капитала. Неће се повећавати ни државни дуг, он ће остати на безбедном нивоу мање од 15% бруто-домаћег производа.

Руски председник је поменуо и мере за смањење зависности од америчког долара. Једна од њих може да буде ширење трговине између Русије и Кине у националним валутама, - изјавио је Владимир Путин.

- Један од кључних партнера за нас у овом региону је Кина. У оквиру сарадње с овом земљом намеравамо да активније користимо у међусобним обрачунима националне валуте. Већ се остварују прве погодбе за рубље и јуане. Желим да истакнем да смо спремни да ширимо такве могућности и на рачун трговине енергентима.

Потенцијал трговинске сарадње земаља АПР мора да буде од реципрочне користи, - сматра Владимир Путин. Русија, са своје стране, намерава да повећа удео трговине са земљама АПР у укупном обиму робног промета на 40%. Руски председник је подсетио потенцијалне инвеститоре: на Далеком Истоку се ствара читава мрежа територија са убрзаним развојем – са повлашћеним пореским условима, поједностављеним административним процедурама. Предузећа, која се планирају овде разместити, биће оријентисана на уски увоз несировинске робе, пре свега за зону АПР.

Недеља самита АПЕС се ове године одржава са темом "Формирање будућности помоћу Азијско-Пацифичког партнерства". Владиимир Путин планира и низ билатералних сусрета. Председник Русије ће се срести с шефом Међународног монетарног фонда Кристин Лагард са којом ће размотрити реформу ММФ и програм помоћи украјинској економији. На дневном реду није поменут лични сусрет са председником САД Бараком Обамом, мада су могући контакти "на маргинама" самита, - саопштили су у Кремљу.

АПЕС већ давно није само форум за размену мишљења, већ место, где ври пословни живот. Већ су првог дана самита закључени споразуми. Између осталих, о стварању мешовите руско-кинеске компаније венчурног Фонда перспективних инвестиција. Пројекти овог фонда су из сфере рударске индустрије и развоја инфраструктуре. Обрачуни се планирају у рубљама и јуанима. Јапан је предложио Русији да сагради гасовод који води до Токија.

Како истичу експерти, у АПР услед разлике у нивоу економија постоји стриктна конкуренција. Основне економије су САД и Кина. У једној земљи је забележен акитиван раст економије и амбиција, док друга не жели да дели ни са киме своје првенство. За помоћ Пекингу је стратешко партнерство с Русијом. За сарадњу две земље су карактеристични узајамно поштовање и поверење. То чини руско-кинески савез не само јаким, већ и привлачи све више присталица.

Игор Силецки,