Транспацифичко партнерство није одрживо без Русије и Кине

09-11-2014 12:00:30 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Michael Klimentiev/ vostok.r |


Одсуство Русије и Кине у Транспацифичком партнерству (ТПП) тешко да ће омогућити стварање ефикасне трговинско-економске сарадње у региону. Ово је изјавио председник РФ Владимир Путин. Он је дао интервју водећим кинеским медијима уочи доласка на самит Азијско-Пацифичке економске сарадње у Пекингу. Владимир Путин је оснивање ТПП назвао још једним у низу покушаја САД да створе архитектуру економске сарадње која њима иде у прилог.

Пројекат су још 2003. године започели Нови Зеланд, Сингапур и Чили. Пет година касније за њега су се заинтересовале САД, које су преузеле мисију на стварању блока с евентуалном зоном слободне трговине. Међутим, споразум о оснивању ТПП још увек није потписан. Преговори су у току.

По мишљењу Владимира Путина засад се не може оценити шта је заиста посигнуто у оквирима ТПП. Пропагирање ове иницијативе се врши у затвореном режиму чак и за пословне кругове и јавност самих држава које се договарају, а да не говоримо о другим земљама. Председник је такође истакао да се за пет година колико преговори трају с времена на време дају изјаве о успесима, које затим бивају демантоване.

У ТПП намеравају да уђу и Аустралија, Брунеј, Вијетнам, Канада, Малезија, Мексико, Перу и Јапан. Русија и Кина нису добиле понуду да се придруже преговорима. По мишљењу руководиоца Центра за политичка истраживања и анализу Андреја Виноградова, САД на оснивање ТПП пре свега гледају као на политички пројекат:

Овај пројекат се није случајно појавио у периоду кад се Кина показала као један од потенцијалних лидера у Источној Азији. Дакле, то значи и да је потенцијални конкурент САД у глобалној економији. За САД је ТПП безусловно озбиљан инструмент који ће им помоћи да консолидују земље у региону око себе. А то значи да у извесној мери изолују Кину или да отежају економску интеграцију у Источној Азији чији је центар једноставно објективно Кина.

Међутим, све земље – кандидати за ТПП имају већу робну размену с Кином него с САД. Због тога им избор који предлажу Американци – или ми или Кина, нимало не одговара. Осим тога, на преговорима о стварању трговинског блока још увек постоје озбиљне несугласице између САД и партнера. Пре свега, у вези с питањима као што су продужетак рокова патената за лекове, мере за јачање заштите интелектуалне својине, извоз текстила, трговина аутомобилима и пољопривредним производима.

Кандидати за ТПП истичу да САД одређују превисок ниво либерализације трговине, која не узима у озбир њихове интересе. Због тога Кина, чак и ако је САД позове на преговоре, тешко да ће пристати на то.

На сајту WikiLeaks који је познат по објављивању поверљивих информација, објављена су сведочанства о јаком притиску САД на партнере. Њихов циљ је да се партнери приморају да закључе споразум под условима који иду у прилог САД. Међутим, чак ни Јапан засад не попушта под притиском. САД се никад неће одрећи ове тактике, сматра заменик директора Института за Далеки исток Андреј Островски:

- Има земаља које ће бити приморане да се потчине. А има земаља као што је Јапан, које могу и да не пристану. То је озбиљна противречност међу великим земљама које поседују прилично озбиљан економски потенцијал. Оне земље које покушавају да се у својој политици оријентишу на трговинско-економску сарадњу с Кином могу једноставно изаћи из овог механизма, пошто им овај пројекат економски једноставно неће бити занимљив.

У интервјуу за кинеске медије Владимир Путин је потврдио заинтересованост Русије за ширење регионалне економске интеграције. Притом је истакао да регионална интеграција мора имати транспарентан карактер и обезбеђивати размену информација у свим преговарачким процесима. А сами споразуми о слободи трговине не треба да распарчавају разгранати систем трговине, већ да га допуњују. Овакви споразуми треба да се граде на темељу отворености, равноправности и узимања у обзир потреба сваке економије.

Наталија Антаљоска,