У Индији чекају руског председника

09-11-2014 02:39:14 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Mihail Voskresenskij/ vostok |


У Индији чекају председника Русије Владимира Путина. Посета ће омогућити да билатерални односи постигну нови ниво. Ово је 5. новембра изјавио премијер Индије Нарендра Моди после преговора са замеником председника владе РФ Дмитријем Рогозином. Истог дана је у Њу Делхију одржана 20. седница билатералне међувладине комисије за трговинско-економску, научно-техничку и културну сарадњу.

Сарадња у области индустрије, плаћања у националним валутама и стварање зоне слободне трговине Индија – Русија, Белорусија и Казахстан, представљају главне теме седнице.

Индија је, између осталог, заинтересована за испоруку из Русије авиона за маршруте средње раздаљине МС-21. Његова серијска производња ће почети 2017. године. Што се тиче авиона Сухој Superjet чија испорука Индији је раније разматрана, сад се ради о нечем другом. Тачније: о локализацији производње за потребе индијског тржишта.

Перспективном је названа сарадња у области производње хеликоптера. Русија је понудила свој напредни модел Ка-226 у различитим модификацијама, како за цивилне, тако и за војне потребе.

Индији је понуђено покретање заједничке производње модула за пријем сигнала руског сателитског система ГЛОНАС. Увођење система за навигацију ГЛОНАС имаће огроман економски ефекат у Индији, сматра руководилац међународних пројеката Некомерцијалног партнерства „ГЛОНАС“ Александар Бондаренко. Између осталог, у области мониторинга саобраћаја:

- Узмимо као пример 100 километара пута који се плаћа. Не треба сваки власник возила да пређе ових 100 километара између места за наплату путарине. Неко треба да пређе 50 километара, али он данас плаћа 100. Ако се користе решења на основи ГЛОНАС сателит ће израчунати власнику возила стварни број километара који је прешао путем који се плаћа. Сателит неће испоставити рачун за 100, већ за 50 километара. Природно, то ће директно утицати на привреду Индије. Одразиће се на све што је везано за саобраћај и цене производа који се превозе.

Руска страна је предложила да се систем за навигацију ГЛОНАС користи и за аутоматско обавештавање служби за хитно реаговање у ванредним ситуацијама. Данас у Индији у саобраћајним несрећима на хиљаде људи гине само због тога што помоћ на путу стиже са закашњењем зато што нема сигнала SOS .

На седници у Њу Делхију је одлучено да се сателитска навигација и пилотирана космонаутика издвоје у самосталне правце сарадње. Исто као и консултације о стварању зоне слободне трговине Индије с Русијом и двама другим чланицама Царинског савеза – Белорусијом и Казахстаном.

Идеју о потписивању споразума о слободној трговини с Царинским савезом Индија је најавила још прошле године. Међутим, остала је да виси у ваздуху због недопустивих бирократских препрека. Ове препреке су уклоњене на политичком нивоу. Сад је на потезу радна комисија која ће сачинити споразум о зони слободне трговине.

Њен значај превазилази границе билатералног пројекта. Ако зона буде створена, промениће се сва архитектура трговине на просторима Евроазије. Тим пре што је Русија предложила Индији да пређу на обрачуне у националној валути, да се одрекну коришћења страних валута. „Не смемо да зависимо од финансијских амбиција, ћуди и каприца других велесила кад се ради о алијанси, о савезу, о заједничким економским интересима Русије и Индије,“ – изјавио је у вези с овим руски вице-премијер Дмитриј Рогозин.

Политичар је ову опаску изрекао на руско-индијском пословном форуму у Њу Делхију о трговини и инвестицијама. „Он је окупио огроман број људи. Тако предузимачи одговарају на санкције Запада,“ – написао је касније у свом микроблогу на Twitter Дмитриј Рогозин.

Такође је истакао да Русија и Индија ни у ком геополитичком сценарију неће бити на различитим странама барикада. „Једноставно смо рођени да бисмо једни другима помагали и у великој политици, и да бисмо то научили да чинимо у великој економији,“ – истакао је Дмитриј Рогозин.

Владимир Фјодоров,